Városlista
2021. augusztus 4, szerda - Domonkos

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP

50 ezret fizethet, aki nem vesz részt a népszámláláson

50 ezret fizethet, aki nem vesz részt a népszámláláson

"Békeidőben a népszámlálás a legnagyobb hadművelet egy országban" - idézte az ENSZ ide vonatkozó dokumentumát Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy kötelező-e részt venni a hadműveletben, illetve van-e büntetés annak megtagadásakor. A STOP összeállítása.

2011. október 1-jén kezdődik a népszámlálás Magyarországon. Idén először már az interneten keresztül, önbevallással is lehet adatot szolgáltatni, de 40 ezer számlálóbiztos is járja majd az országot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal múlt hét keddi sajtótájékoztatóján.

A 2009-ben elfogadott törvény szerint a népszámláláson való részvétel kötelező. Az adatszolgáltatás megtagadása, valamint szándékosan és nyilvánvalóan hamis adatok közlése szabálysértésnek minősül, ami 50 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását vonja maga után - hangsúlyozta a STOP kérdésére Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője.

Azzal az állampolgárral szemben, aki nem engedi be lakásába a kérdezőbiztost, szintén szabálysértési eljárást kell indítani. A bírság megfizetése azonban nem mentesít az adatszolgáltatási kötelezettség alól - tette hozzá a szóvivő.

A kérdezőbiztosokat, valamint az adatok feldolgozásában résztvevőket szigorú titoktartás köti. A népszámlálás célja, hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről kapjunk információt, éppen ezért a kérdőíven nem szerepel a válaszadó neve - írja a népszámlálás hivatalos honlapja.

A népszámlálás megfelel az adatvédelmi, statisztikai, kisebbségi és népszámlálási törvényeknek. Egyedi adat soha nem kerülhet ki, név nem szerepel a kérdőíveken, a lakcímet pedig a személyes adatoktól külön kezelik - fűzte hozzá a szóvivő.

Virágh Eszter ugyanakkor leszögezte, hogy van néhány olyan, úgynevezett szenzitív kérdés, amelyek megválaszolása nem kötelező a 2011-es népszámláláson. Ilyenek például a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, illetve a vallásra vonatkozó kérdések. Sőt, nem kell állást foglalnunk a tartós betegségekre és fogyatékosságra rákérdező rubrikákban sem.

A népességszámlálás első, rendszerezett adatait jövő év márciusa körül hozzák nyilvánosságra, és jövő év végére kerül valamennyi adat az adatbázisba. A kérdőíveket a számlálóbiztosok jövő hét keddtől péntekig kézbesítik a lakosok címére. A borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd.

Október 1-16. között lehetőség lesz az internetes adatközlésre is, a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. A kitöltés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel - azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket -, vagy megbeszélhetnek egy konkrét időpontot, amikor alkalmas a válaszadás az adott címen.

Arra is van lehetőség, hogy az október 1. utáni személyes találkozón azonnal kitöltsék a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat, de ha az önkitöltés mellett döntenek, annyi ívet kell kérni, ahányan az adott címen laknak - zárta a szóvivő.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 04. 13:01, szerda | Belföld

Gyerekekről készült pornográf felvételeket terjesztett

Tizennyolc évesnél fiatalabbakról készült szexuális tartalmú fényképeket és videókat tartott és osztott meg az interneten egy makói férfi, vádat emeltek ellene

2021. Augusztus 04. 12:05, szerda | Belföld

Hátba szúrta férjét, szerinte véletlen baleset volt

Befejezték a nyomozást és vádemelést javasolnak a Pest megyei rendőrök egy 56 éves nő ellen.

2021. Augusztus 04. 10:03, szerda | Belföld

Pár éven belül elérhető az ötmillió foglalkoztatott

Túljutott a válságon a munkaerőpiac: a KSH múlt heti adatai szerint a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, miután júniusban elérte a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma.

2021. Augusztus 04. 09:27, szerda | Belföld

Meghalt három beteg, 59 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Három beteg meghalt, és újabb 59 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán,