Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nyaralást is felülírhatja a tunéziai konfliktus

A nyaralást is felülírhatja a tunéziai konfliktus

Sorra látnak napvilágot azok a hírek, amelyek szerint forradalom közeli helyzet alakult ki Tunéziában. Mit tehetnek ilyenkor azok, akik már lefoglalták nyaralásukat az adott országba? Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület nekik próbál meg segíteni a közvetkező összeállítással.

Manapság mindig nehéz kérdés eldönteni, hogy hova utazzon az ember. Nem csupán a pénzügyi kérdésekkel kell foglalkoznunk immár, hanem azzal is, hogy az adott övezet mennyire biztonságos számunkra. Rengeteg utazás ígér olcsóbb, könnyedebb kikapcsolódást, sok esetben olyan helyekre, amelyek nem feltétlenül elég biztonságosak. A hatályos jogszabályok szerint, amennyiben az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely – az utazási szerződés megkötését követően – bekerül az „utazásra nem javasolt” kategóriába, az utasnak joga van elálláshoz.

Az utazásra nem javasolt országok és térségek listája megtalálható a központi államigazgatási szerv honlapján. Ebben az esetben az utazásszervező köteles azonos, vagy magasabb értékű szolgáltatást felajánlani.

Amennyiben alacsonyabb a szolgáltatás értéke, a díjkülönbözetet az utazás szervezője köteles megtéríteni a fogyasztó számára. Az utasnak a felajánlott utazást joga van elfogadni – a szerződés módosításával -, avagy díjmentesen elállhat a szerződéstől. Ekkor az utazásra szánt összeg azonnali visszafizetése kötelezi a szervezőt.

Ne felejtsük el, hogy a Tunéziában kitört zavargások ellenére, még mindig csak a ’Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek’ között szerepel. Éppen ezért a díjmentes elállási jog az utasokat nem illeti meg, rájuk az általános szabályok vonatkoznak. Összességében elmondható, hogy az utazások lefoglalása előtt mindig érdemes megfelelően tájékozódni a lehetőségekről és inkább válasszunk ki olyan úti célt, amelynek biztonsága semmilyen szinten nem kérdőjelezhető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk