Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 03. 14:24, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A szájüregén keresztül hall a fületlen béka

A szájüregén keresztül hall a fületlen béka

Egy körömnyi, Seychelle-szigeteken élő békának nincsen füle, ezért a tudósok eddig süketnek hitték, ám egy nemzetközi kutatócsoport felfedezte, hogy a szájüregén keresztül mégis hall.

A Seychelle-szigeteki Gardiner-béka (Sechellophryne gardineri) éles, sipító hangjának rejtélyét is megfejtették - idézi a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.
Az indiai-óceáni szigetcsoport vadonjában élő parányi állatnak egyáltalán nincs középfüle, azaz hangrezgéseket felfogó dobhártyája. Ezért vélték úgy a kutatók, hogy a béka képtelen felerősíteni és továbbítani a környezet hanghullámait a belső fülbe, majd innen az idegsejtek közvetítésével az agyba.
A kutatás azonban rácáfolt az elméletre. Felvételeket készítettek az állat kiáltásairól, majd lejátszották őket a vadon élő populációnak, és megfigyelték, hogyan reagálnak. "A békarikoltás az erdő egyik legjellegzetesebb hangja, igen erős, magas visítás" - magyarázta Justin Gerlach, a Seychelle-szigeteki Természetvédelmi Társaság munkatársa, a kutatócsoport tagja.
A kísérlet bebizonyította, hogy a békák hallották a felvételt, és reagáltak is rá. Megmozdultak, hogy a hang irányába nézzenek, vagy visszakiáltottak a hangra, sőt rá is támadtak a hangszóróra - közölte Gerlach.
Ezután ki kellett deríteni, hogyan volt képes a béka meghallani a hangot. Ehhez a grenoble-i Szinkrotron Kutatóközpont (ESRF) rendkívül érzékeny röntgenkészülékét használtak, amely lehetővé tette, hogy az apró kétéltű anatómiáját részletekbe menően tanulmányozzák, és megfejtsék, melyik testrész vehette át a középfül hanghullámokat közvetítő szerepét.
A kutatók a béka rikoltásával azonos frekvenciájú hangot keltettek, és megállapították, a béka szájürege erre úgy reagált, mint a gitár teste: felerősítette a zajt.
A Seychelle-szigeteki Gardiner-béka szájürege és belső füle között kevesebb és vékonyabb szövet fejlődött ki, így hatékonyabban közvetíti a hanghullámokat a fejben lévő folyadékba, onnan pedig az idegsejtek útján agyba.
"A rezgésre képes szájüreg és az ingerületet vezető csontok kombinációja teszi lehetővé, hogy a Gardiner-béka középfül nélkül is jól halljon. Az új hallási mechanizmus felfedezése pedig segíthet egyes siket embereken" - magyarázta Renaud Boistel, a Poitiers-i Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.
"Mióta a Seychelle-szigetek 65 millió évvel ezelőtt leszakadtak Indiáról, a Gardiner-béka lett az egyik leginkább elszigetelt békafaj, hiszen csak az Indiai-óceán közepén, ezeken a szigeteken él" - tette hozzá Gerlach.
A Gardiner-béka veszélyeztetett faj, mivel élőhelyét tűz, ragadozók, valamint a mezőgazdaság, a turizmus és más emberi tevékenységek fenyegetik.
"Ha kihalna, 65 millió év evolúciójának jelentős tanújával lennénk szegényebbek, hiszen nemcsak hallórendszere szokatlan, hanem egyike a világ legapróbb békáinak is" - közölte Gerlach.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során