Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 15. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agykárosodáshoz vezethet a focizás?

Agykárosodáshoz vezethet a focizás?

A foci rendkívül népszerű csapatsport és azon kevesek egyike, amely nem igényel semmilyen fejvédőt.

Azonban egy hivatásos focisták bevonásával készült tanulmány szerint komolyabb fejsérülések nélkül is okozhat a foci változásokat az agy bizonyos területein - számol be a Health Day.

'MR képalkotó vizsgálat segítségével elemeztük az agy fehérállományának változását hivatásos futballistáknál, akiknek nem volt agykárosodásuk, és hasonlítottuk össze úszókéval' - mondta Dr. Inga Koerte, a tanulmány vezetője.

Ilyen, az agy fehérállományában végbe ment változásokat más sportolóknál is találtak. Azt nehéz megmondani, hogy ezek a változások tüneteket fognak-e produkálni a jövőben, mindenesetre ezek hatással lehetnek a memóriára és a figyelemre.

Szerte a világon több millióan fociznak és ez az egyetlen olyan sport, amikor fejvédő nélkül érintkezik a játékosok feje a labdával. Ez akár traumás agyi sérülést, agyrázkódást is okozhat. Ami nem egyértelmű, az az, hogy a fejet ért ismételt ütések okozhatnak-e agyrázkódást.

Mindenesetre az biztos, hogy az agy fehérállományában változásokat figyeltek meg a focisták esetében. Azt azonban nem tudják, hogy ezt mi okozza, és hogy milyen hosszútávú következményei lehetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk