Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 15. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: orientpress

Akár öt hét különbség is lehet a terhesség hossza

Akár öt hét különbség is lehet a terhesség hossza

A közismerten 9 hónapos terhesség akár 37 nappal, vagyis öt héttel is változhat az egyes nők esetében. Az ultrahang segítségével kiszámított időre, illetve ahhoz képest tíz napon belülre a terhes anyák mintegy 70 százaléka hozza világra gyermekét - írja a Times of India.

Amerikai kutatók tanulmányuk keretében mintegy 125 nő terhességének hosszát számították ki. „Azt találtuk, hogy az ovulációtól számítva az átlagos kihordási idő 268 nap volt, vagyis 38 hét és két nap” - mondta Dr. Anne Marie Jukic, az USA Nemzeti Környezetegészségügyi Intézetének munkatársa. A koraszülés kizárásával is arra lettek figyelmesek, hogy a terhesség hossza mintegy 37 nappal változhat.

Normál esetben az utolsó menstruációtól számított 280. napon jön világra a gyerek, bár a nők mindössze 4 százalékánál ilyen pontos a születés. A tanulmány eredménye azért lett meglepő, mert minden olyan befolyásoló tényezőt kivettek belőle, amely hozzájárulhat a rövidebb, vagy hosszabb kihordási időhöz. A nők mindegyike egészséges volt, nem voltak termékenységi problémáik, nem dohányoztak és súlyuk is normális volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.