Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 23. 14:05, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Az évfordulón adják át a kápolnát

Az évfordulón adják át a kápolnát

Október 4-én, két évvel a vörösiszapömlés után adják át az ökumenikus kápolnát Devecserben, a károsultaknak épített új lakóparkban – közölték kedden a veszprémi megyeházán.

Porgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke (Fidesz–KDNP) a sajtótájékoztatón elmondta: a megyei önkormányzat kapta a felkérést, hogy az új devecseri lakóparkban épülő ökumenikus kápolnáról egyeztetést hívjon össze az egyházakkal és a kormányhivatallal.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere (Fidesz–KDNP) bejelentette: két évvel a vörösiszapömlés után, október 4-én tartandó rendezvények között lesz a kápolna avatása. Építése az állami erdészetek felajánlásával valósul meg, Makovecz Imre tervei alapján.

Turi Attila Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építész azt mondta, a vörösiszap-katasztrófa után egy évvel azt sikerült elérni, hogy mindenki feje fölött tető legyen, felszámolják az elsődleges károkat. A második évfordulóra emléket kellett állítani annak, hogy a helyreállítás során állami, civil, egyházi és karitatív összefogással példátlan tettet hajtottak végre.

Tájékoztatása szerint a hat méter átmérőjű, harminc négyzetméteres kupolatér előtt 13 méter magas, aranyszínű tűben végződő torony áll majd, két, négy méter magas szárnnyal. Egy tér, amely az emlékezet tere, de 20–30 ember befogadásával istentiszteletek megtartásra is alkalmas lesz – fűzte hozzá Turi Attila.

Az azóta elhunyt Makovecz Imre tavaly augusztus közepén rajzolta a tervet, ez volt az utolsó műve, amely kikerült a műhelyéből. „Nekünk, tanítványainak az a dolgunk, hogy az abbahagyott, megtört mozzanatot befejezzük” – mondta az építész. Hozzátette: Kun Éva képzőművész táblaképe kerül a kápolnabejárattal szembeni falra, ez egy tisztást ábrázol, egy kígyón taposó báránnyal, annak jelképeként, hogy a tisztaság és az ártatlanság legyőzi a gonoszságot.

Márfi Gyula veszprémi érsek, Steinbach József református püspök és Szemerei János evangélikus püspök nevében is szólva, azt mondta: mind örömmel fogadták a felajánlást, hálásak az erdészeteknek azért, hogy felajánlották az anyagot, amelyből Makovecz Imre utolsó álma megvalósulhat. Hozzátette, a kápolnának nemcsak a túlvilági hit szempontjából lesz jelentősége, hanem javítja az emberek életminőségét, hiszen ahol van egy jel, amely felmutat az égbe, s megfelelő a lelki ellátás, a mindennapi élet is szebb.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója utalt arra: az erdészek Makovecz Imrét az erdők építészének tartják. A 22 állami erdőgazdálkodó egyenlő arányban viseli a költségeket, a beruházás 25–30 millió forintba kerül – ismertette. Közlése szerint a kivitelezéssel kapcsolatos teendőket és a kápolna folyamatos karbantartását a Bakonyerdő Zrt. vállalja.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: