Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 04. 13:06, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az ösztrogéntapaszok bevethetőnek bizonyulhatnak a prosztatarák ellen

Az ösztrogéntapaszok bevethetőnek bizonyulhatnak a prosztatarák ellen

A vérbe ösztrogént juttató bőrtapaszok olcsóbb és biztonságosabb kezelési módot nyújthatnak a prosztatarákkal szemben, mint a jelenlegei terápiák - állapította meg a Lancet Oncology című szaklapban közzétett tanulmány.

A legfontosabb női nemi hormont, az ösztrogént - amely szteroid vegyületek kombinációja - már régóta bevetik a prosztatarákkal szembeni hadjáratban. A férfiak körében gyakori rákbetegség hajtóereje az esetek zömében maga a legfontosabb férfi nemi hormon, a tesztoszteron. Mivel az ösztrogén összetétele hasonló férfi párjáéhoz, a magasabb ösztrogénszint kevesebb tesztoszteron termelésére készteti a szervezetet, következésképpen lelassítható a rák növekedése.
Korábban szájon át adták az ösztrogént a prosztatarákos betegeknek, de a gyógyszer túlságosan megterhelte a májat, amely aztán olyan vegyületeket állított elő, amelyek vérrögöt idéztek elő, esetleg szívrohamot vagy szélütést okoztak.
A legelterjedtebb gyógymódként ma injekcióval juttatják a szervezetbe azt az anyagot (LHRHa), amellyel csökkenthető a prosztatarákot tápláló tesztoszteron szintje. A terápia azonban mellékhatásokkal jár, hasonlókkal, mint nők esetében a klimax: végső soron csontritkulás és cukorbetegség is kialakulhat.
A tanulmányt ismertető BBC News jelentése szerint az Imperial College London kutatói 254 páciensen próbálták ki az ösztrogéninjekció, illetve -tapasz hatását. Utóbbi biztonságosnak bizonyult, és a klimaxszerű mellékhatások is elmaradtak.
A végső konklúzió kialakításához azonban további vizsgálatok szükségesek.
"Következő lépésként azt kell megállapítanunk, vajon hosszabb távon ugyanolyan hatékonysággal fékezi-e meg a prosztatarák növekedését, mint a mostani hormonkúrák" - közölte Paul Abel professzor. Tájékoztatása szerint a második szakaszban több mint hatszáz betegen végzik el a teszteket.
Kate Law, a Cancer Research UK nevű alapítvány képviselője a tanulmány kapcsán kijelentette, hogy a kiterjedt kutatásoknak köszönhetően több férfi küzdi le ma a prosztatarákot, mint valaha, ennek ellenére sürgősen szükség lenne hatékonyabb gyógymódokra, kiváltképpen a káros mellékhatások leküzdésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során