Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Október 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az OTP aggályosnak tartja a kamatcsökkentéseket

Az OTP aggályosnak tartja a kamatcsökkentéseket

Az egymás utáni két alapkamat-csökkentés úgy tűnik, hogy kiverte a biztosítékot a hazai bankóriásnál. Az OTP elemzésében azt írta: veszélyes útra lépett az MNB.

Számításaik szerint a remélt növekedés nem fog erősödni a kamatcsökkentéstől, viszont a forint stabilitására drámai hatása lehet. Ez persze leginkább akkor fordulhat elő – állítják az OTP szakértői – ha újra negatívabbak lesznek a piaci körülmények. Bár a forint egyelőre nem szakadt el a régiós folyamatoktól, az OTP szerint a jegybank 'de facto' elhagyta az inflációs célkövetést. Az MNB a jelenlegi 6 százalékos pénzromlási ütem mellett közelében sincs a 3 százalékos célnak, és még saját előrejelzése szerint is, jövőre 5 százalékos infláció várható. Ehhez képest lépték meg a kamatcsökkentést.

Az OTP meglátása szerint az alacsonyabb kamat azonban nem igazán fogja ösztönözni a növekedést, mert a magyar gazdaságot a szerkezeti problémái fogják vissza. Nem lesznek olcsóbbak a hosszabb távú hitelek, ugyanakkor a forint árfolyamának esetleges gyengülése az ország magas devizaadóssága miatt drága mulatság lehet. Az OTP egészen odáig megy, hogy a kamatcsökkentések komolyan csökkentették az MNB hitelességét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.