Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 20. 11:27, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Bezár a Remy mezőkövesdi gyára

Bezár a Remy mezőkövesdi gyára

Egyelőre nem jelentett be csoportos létszámleépítést az amerikai érdekeltségű Remy konszern mezőkövesdi gyára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal munkaügyi központjának, holott a cég csütörtökön azt közölte dolgozóival, hogy bezárja üzemét - tudta meg az MTI pénteken.

Az autóiparnak indítómotorokat és generátorokat gyártó Remy Automotive Hungary Kft. - amely az egyesült államokbeli Remy International Incorporation vállalata - menedzsmentje csütörtökön tudatta alkalmazottaival, hogy elsősorban a gyártási költségek csökkentése miatt az év végén befejezi termelését, a gyártást Mexikóba, Kínába és Dél-Koreába telepítik át.
A munkások többségét - több mint kétszáz embert - elbocsátják, félszázan azonban tovább dolgozhatnak a konszern miskolci gyárában.
A járműipar egyik vezető indítómotor- és generátorgyártó cégének számító mezőkövesdi társaságot a német Robert Bosch még 1928-ban kereskedelmi, vevőszolgálati és javítóműhelyként alapította, a gyár háborús jóvátételként a Szovjetunió tulajdonába került 1945-ben, majd 1952-ben immár magyar tulajdonként Autovill néven jelent meg a piacon. Az amerikai Delco 1995-ben vásárolta meg, és akkor kezdték meg az indítómotorok gyártását.
Guti Árpád, a Vasas Szakszervezet helyi vezetője egy hírportálnak elmondta, hogy a Remy felkért egy tanácsadó céget, amely segít az elbocsátandók elhelyezkedésében, de szerinte a többség - főleg, akik a gyártószalag mellett dolgoztak - nehezen fog munkát találni. Azt is elmondta, hogy a gyárbezárás közvetve érinti a beszállítókat is, hiszen minden bizonnyal nem tudnak majd a mexikói, dél-koreai, kínai Remy-egységekbe szállítani. Becslése szerint a beszállítóknál további 100-150 ember állása kerülhet veszélybe.

Címkék: Gazdaság-ipar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során