Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 07. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Buli, ájulásig: az energiaital veszélyei

Buli, ájulásig: az energiaital veszélyei

Két hónap alatt 123 olyan gyermek, illetve fiatal rosszullétéről szerzett tudomást az ÁNTSZ, akik túlzott energiaital fogyasztás miatt szorultak orvosi ellátásra.

A téma fontossága miatt a hatóság a Heim Pál Gyermekkórház toxikológus szakorvosának véleményét is bemutatja a gyermekkori energiaital-fogyasztás káros hatásairól. „Szélesedik a kínálat, trendi a doboz, egyszerűen divattá vált az energiaitalok fogyasztása a fiatalok, és sajnos a tinik körében is. Már reggel a metrón, álmosan ülve ott van a kezükben az energiaitalos doboz – fogalmaz Dr. Vajda Zsolt adjunktus.

Milyen gyakran fordul elő, hogy energiaital-fogyasztás miatt a Heim Pál Gyermekkórházba kerül gyermek?
Havi egy-két enyhe koffeinmérgezéssel találkozunk általában. A súlyosabb estetek szerencsére ritkábbak, bár van némi emelkedő tendencia. Tapasztalataim szerint talán nyáron több az ilyen eset, a buli, a társaság miatt, a korosztályos csapatba sikk ezeket inni manapság. Szélesedik a kínálat, trendi a doboz, egyszerűen divattá vált az energiaitalok fogyasztása a fiatalok, és sajnos a tinik körében is. Már reggel a metrón, álmosan ülve ott van a kezükben az energiaitalos doboz.

Miért veszélyes a gyerekekre az energiaital? Milyen szerveire van hatással?
Néhány egyszerű adat. A kávé ml-ként koffeinből 1 mg-ot tartalmaz, egy adag fél dl, tehát 50 mg. Az energiaital 0, 3 mg/ml, de a kiszerelés többnyire 2, 5 dl, de van már 1, 5 l-es kiszerelés is. Ez már sok kávényi mennyiség ugye? Megtörtént, hogy a gyerek nyáron fociedzés után, üdítő helyett megivott egy üveggel… Hát nem volt jól…. A szakirodalom szerint gyerekkorban a 15mg/ testsúly kg már mérgező, de a tünetek már 3 mg/kg-tól érezhetőek. Szapora szívműködés, izgatottság, kipirulás jelentkezik először.

A másik veszély a koffeinen túl a többi alkotóelem jelenléte. Ezekben, az italokban van még taurin, ami egy aminosav, és a fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. Akad még guarana, egy növényi kivonat és a memóriára és a fizikális állapotra hat úgy, hogy ebben is van koffein, és ez hozzáadódik az italban eleve benne lévő nem kis mennyiséghez. A szakirodalom szerint a koffein „az egyetlen legális pszichoaktív drog”. Idegrendszeri izgató, simaizom lazító. A váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású. A légzőrendszer munkájára is hat, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát az egész szervezetet egy fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi. Kell ez egy gyereknek? Ha lehet, ne számítógép előtt töltse az éjszakát, aludjon. Kialvatlanok, fáradtak. Ez ugyanis manapság a legfőbb érvük az energiaitalok fogyasztására.

Milyen további veszélyt jelent, ha kombinálják mással, például alkohollal?
A felfokozott állapot, a buli, és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és rontják a reális döntéshozatal esélyeit. Ebből számos veszélyhelyzet adódik. Adott a felfokozott izgalmi állapot, amihez a szokásosnál jóval több cukrot éget a szervezet, és az alkohol, ami nagy mennyiségben fogyasztva vércukor szint esést okoz, együttesen súlyos, akár eszméletvesztéses állapothoz vezethet. Ha alkohol helyett egyéb stimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor a két szer szív és érrendszeri hatása adódik össze, és ez vezet a jellegzetes mérgezéses keringési zavarhoz.

Milyen kezelésre van szüksége ilyenkor a gyermeknek?
Mentőt kell hívni azonnal, és kórházi kezelés szükséges! Ne tegyék személyautóba! A kórházban a tüneteknek megfelelő azonnali szakorvosi segítséget kapnak. A kísérő segítsen az ellátásban azzal, hogy informálja az orvost, mit, mennyit és mivel keverve fogyasztott a fiatal.

Mire figyeljenek a szülők, mit tehetnek ők, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek?
Személyes véleményem, hogy ne azt mondjuk, ne igyanak energiaitalokat. A tinik úgyis kipróbálják. Azt mondjuk el, amiről itt beszéltünk. Nyomatékosan tudatosítsuk, hogy ez veszélyes is lehet, főleg, ha nem ismernek mértéket. Szülőként törekedjünk arra, hogy ne legyen rá szükségük, például a kialvatlanság miatt. Fontos a szülői példa, napi öt kávé, és a papa kezében az ismert doboz… hiteltelenné teheti az aggódó tiltást. Nekünk, felnőtteknek is hasonló módon reagál a szervezetünk az energiaitalokra, ne felejtsük el!

Anonim kérdőív energiaital-fogyasztó fiataloknak - kattintson!

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ÁNTSZ, energiaital

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során