Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Április 04. 14:07, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti – illusztráció: pixabay

Donald Trump: ajánlott, de nem kötelező a szájmaszkok viselése a járvány idején

Donald Trump: ajánlott, de nem kötelező a szájmaszkok viselése a járvány idején

Ajánlott, de nem kötelező a szájmaszkok viselése az új típusú koronavírus-járvány idején az Egyesült Államokban

- jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a vírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket és a betegség kezelését összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a washingtoni Fehér Házban pénteken.

Az elnök közölte: a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legújabb ajánlása értelmében minden nyilvános helyen javasolt az arcmaszk viselése. Ez nem érvényes az úgynevezett N95-ös, vagyis orvosok által használt speciális védőmaszkra, amelyet egyébként már az Amazon internetes áruház is csak a kórházak közvetlen megrendelésére szállít. A maszkok viselése azonban nem helyettesítheti a társadalmi elkülönülés előírásait - tette hozzá.

Trump elmondta, hogy ő valószínűleg nem fogja viselni a maszkot.

Bejelentette azt is, hogy a védelmi termelési törvény felhatalmazását igénybe véve rendeletet írt alá az N95-ös, tehát orvosi maszkok és más orvosi segédeszközök exportjának tilalmáról.

Alex Azar, az egészségügyért és emberi erőforrásokért felelős miniszter hivatalosan is bejelentette - amit egyébként amerikai sajtóértesülések már péntek délelőtt megszellőztettek -, hogy egyetlen koronavírusos betegnek sem kell aggódnia a kórházi költségek miatt. A szövetségi kormány ugyanis a kórházaknak kifizeti azoknak a kezelését is, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Deborah Birx járványtani professzor, a kormányzati munkacsoport egyik tagja ábrákkal érzékeltette az amerikai tagállamok járványhelyzetét. Kiderült, hogy a keleti parti Connecticut államban például az elmúlt 24 órában 64 százalékkal megugrott a koronavírussal diagnosztizáltak aránya.

Kitért arra is, hogy a vírusfertőzés a levegőben (cseppfertőzéssel) terjed, akár úgy is, hogy egy fertőzött ember beszélget és kilélegzi a vírust, s ezzel magyarázható veszélyessége és minden más ismert vírusnál erőteljesebb fertőzőképessége. Birx leszögezte: a megfertőződöttek jó részének egyáltalán nincsenek tünetei.

A professzorasszony közölte: még csak becslések sincsenek arról, hogy hány tünetmentes fertőzött lehet országszerte. "Ez nagyon nagy kérdés" - fogalmazott, s elmondta, hogy a szakemberek olyan teszten dolgoznak, amelynek segítségével kideríthetik, kinek a szervezete lehet ellenálló a fertőzésre.

A sajtókonferencián Donald Trump újságírói kérdésekre válaszolva az előző elnök, Barack Obama vezette kormányzatot okolta azért, hogy az Egyesült Államok nem volt jobban felkészülve a járványra. Mint fogalmazott: "a polcok üresek voltak, nem voltak raktáron orvosi segédeszközök". Hozzáfűzte, hogy az előző kormányzat mérhetetlen sokat költött háborúkra, például a Közel-Keleten ahelyett, hogy az egészségügyre vagy a rendkívül rossz állapotban lévő infrastruktúra megjavítására fordította volna az erőforrásokat.

Az elnök hangsúlyozta: a járvány miatt nem halasztják el a novemberi elnökválasztást, arra november 3-án sor kerül. Ami pedig a kedden, Wisconsinban tervezett előválasztást illeti, leszögezte: ez tagállami hatáskör, a kormányzó dönt róla. Elmondta: nem híve a levélben történő szavazásnak, amelyet a demokraták szorgalmaznak, mert ez szerinte sok visszaélésre ad lehetőséget. Hozzáfűzte, hogy a fényképes igazolvánnyal kísért voksolást támogatja.

Az amerikai olajipari cégek vezetőivel péntek délután folytatott megbeszéléseiről elmondta: a kormány igyekszik segíteni a vállalatokon, és nem került szóba a kitermelés visszafogása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése