Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 25. 18:10, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Duplájára nő a kommunizmus áldozatainak szánt összeg

Duplájára nő a kommunizmus áldozatainak szánt összeg

Duplájára emelkedik a kommunizmus áldozatainak juttatása, erről állapodott meg hétfőn Orbán Viktor és Lázár János a politikai elítéltek szervezeteivel.

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfő délután részt vett a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ), az 1945–56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége (PEK) és a Recski Szövetség budapesti megemlékezésén – adta hírül a Miniszterelnökség. A tanácskozáson a résztvevők tájékoztatást kaptak az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást jogtalanul elszenvedettek juttatásának idei 50 százalékos, jövőre pedig újabb 50 százalékos megemeléséről, amiről a kormány a közelmúltban hozott döntést.

Az intézkedés értelmében a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak, a rendőrhatósági őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, az 1956-os forradalomban résztvevők és az 1945 és 1963 közötti koncepciós perek elítéltjeinek juttatása 2013. január 1-től 50 százalékkal emelkedik. 2014-ben további 50 százalékos emelésre kerül sor a 2012-ben folyósított életjáradék-alapot figyelembe véve.

Megélt napi szenvedés volt a kommunizmus

Orbán Viktor köszöntőjében azt mondta: sajnálja, hogy az Alkotmánybíróság tapintatlan volt és az önkényuralmi jelképek betiltására vonatkozó jogszabályt úgy helyezte hatályon kívül, hogy annak még nem jött el az ideje. Addig, amíg nem egyszerűen történelmi emlékezet, hanem sok, köztünk lévő ember számára megélt napi szenvedés volt a diktatúra, addig „tapintatlan Önökkel szemben egy olyan döntés, amely úgy tesz, mintha nem történtek volna meg azok a diktatúrák, amelyeknek a jelképeit Magyarországon még hosszú ideig nem szabadna viselni” – fogalmazott.

Orbán Viktor a kommunizmus áldozatainak szervezeteivel egyeztetett hétfőn
Orbán Viktor a kommunizmus áldozatainak szervezeteivel egyeztetett hétfőn
Fotó: Miniszterelnökség

Orbán: Soha többé

Boross Péter volt miniszterelnöknek reggel az Új Köztemetőben elmondott szavaira visszautalva Orbán Viktor úgy vélekedett: a legfontosabb a „soha többé”. Soha többé ne fordulhasson elő, hogy még egyszer olyan szenvedéseken kelljen átmennie a nemzetnek, mint amilyen szenvedéseken át kellett menni a XX. század második felében – mondta a miniszterelnök. A kormányfő reggeli beszédében hangsúlyozta: egy olyan korszak küszöbén állunk, amikor különösen fontossá válik az emlékezés és az emlékezet, ami nélkül nem létezhet sem család, sem közösség, sem nemzet. „Fossz meg valakit a múltjától, és azt tehetsz vele, amit akarsz!” – fogalmazott.

Az MSZP oldaláról egyetlen szóra sem futotta a kommunista diktatúra áldozataiért azok emléknapján – hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában hétfőn Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető. Mécsesgyújtással emlékeznek a kommunista diktatúra áldozataira a nap folyamán a fővárosi Terror Háza Múzeumnál. A megemlékezésen politikusok is megjelentek, akiket Schmitt Mária fogadott. Az emlékező ünnepségek már vasárnap megkezdődtek.

A kommunizmus nem csak a múlt, „mindaddig újra és újra szembe kell néznünk vele, amíg a köztünk élő kommunisták ezt nem teszik meg, és nem ismerik el saját felelősségüket abban, hogy tönkretették az országot” – közölte a Fidesz-frakció a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján, hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében. Azt írták, hogy a kommunisták és volt szövetségeseik közül a legveszélyesebbek azok a képmutatók, akik „ma naponta sunyi módon fogalmaznak meg kiáltványt a demokráciáért és köztársaságért”.

A korábbi baloldali kormányok képmutatása és tehetetlensége után a Fidesz folytatja a múlttal való szembenézést, a kommunizmus bűneinek tudatosítását és az áldozatok kárpótlását – hangsúlyozták. Kitértek arra is, hogy 50 százalékkal megemelték a kommunizmus áldozatainak juttatását, és folyik az egykori kommunista vezetők nyugdíjának felülvizsgálata is, így megszűnhetnek az önkényuralom kiépítésében és fenntartásában legaktívabban közreműködők igazságtalan előjogai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk