Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 16. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Egy évmilliók óta jégpáncél alatt rejtőző tó vizéből vettek mintát orosz kutatók

Egy évmilliók óta jégpáncél alatt rejtőző tó vizéből vettek mintát orosz kutatók

Az évmilliók óta vastag jégpáncél alatt rejtőzködő Vosztok-tó vizéből vettek mintát Antarktiszon dolgozó orosz kutatók ősi mikroorganizmusok után kutatva.

A Vosztok a legnagyobbika a hatodik kontinensen eddig feltérképezett 150 jégalatti tónak. A 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles képződményt, amelyet helyenként közel négy kilométer vastagságú jégpáncél borít, 1994-ben fedezték fel orosz és brit kutatók. A feltételezések szerint a hatalmas édesvizű tó több mint 14 millió éve el van vágva a külvilágtól - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.
Az évmilliók óta elszigetelt víztömeg vegyi összetétele sokat elárulhat a földtörténeti múltról. Az orosz expedíció vezetői remélik, hogy a tóban olyan ősi, hidegtűrő mikroorganizmusok is létezhetnek, amelyek alkalmazkodtak a sötét, jeges környezethez.
Az orosz Északi- és Déli-Sarkvidéki Kutatóintézet közleménye szerint a kutatócsoport január 10-én 3406 méter mélységben érte el a tó vizét. A furat "fehér, buborékos" jeget tartalmazott, amely különbözött a tavat a külvilágtól elzáró átlátszatlan, porózus jégtől.
Az orosz expedíció az előző nyári szezonban, 2012 februárjában már elérte a tó vizét, de a mintákban nem talált eredeti élő szervezeteket. A kutatócsoport októberi beszámolója szerint a vizsgált mikroorganizmusok azonosnak bizonyultak azokkal a baktériumokkal, amelyek a 3769 méteres jégréteg átfúrása során felhasznált fagyálló- és síkosító anyagokat szennyezték.
A déli nyár során három ország kutatói próbálnak-próbáltak mintát venni az antarktiszi jégalatti tavakból. A Brit Antarktiszi Kutatóprogram expedíciója, amely az Ellsworth-tóból akart mintát venni, feladta, miután 300 méter mélységbe jutott a három kilométer vastagságú jégpáncélban végzett forró vizes fúrással. Az amerikai expedíció viszont a napokban érkezik a Whillans-tóhoz, amelyet "mindössze" 762 méter vastagságú jég borít.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk