Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 04. 14:22, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Egyiptomi fordulat - Az EU nem támogatja a katonai beavatkozást a politikába

Egyiptomi fordulat - Az EU nem támogatja a katonai beavatkozást a politikába

Az Európai Unió nem támogatja a katonai beavatkozást a politikába, és a korábbi nyilatkozattal összhangban nyugalomra, párbeszédre és a demokratikus folyamathoz való visszatérésre szólít fel Egyiptomban - hangoztatta az Európai Bizottság szokásos, déli sajtótájékoztatóján Michael Mann, az EU külügyi főképviselőjének szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

Mann mindezt azután jelentette ki, hogy több újságíró is azt firtatta: miért nem mondja ki az EU, hogy Mohamed Murszit, Egyiptom demokratikusan megválasztott elnökét katonai puccsal, államcsínnyel távolították el a hatalomból.
A szóvivő világossá tette, hogy az EU célja az erőszak elkerülése, hogy a felek párbeszéd útján oldják meg a helyzetet, és minél előbb visszatérjenek a demokratikus folyamathoz. A szóvivő ugyanakkor nem mulasztotta el megemlíteni, hogy mivel a helyzet folyamatosan változik, az EU "nyitva tartja a szemét" és figyelemmel kíséri az eseményeket.
"Aki akar, az belebonyolódhat a definíciókba, (hogy mi minősül államcsínynek), de a mi üzenetünk világos és változatlan: a legfontosabb, hogy átfogó folyamat induljon Egyiptomban. Mi azt szeretnénk, hogy Egyiptomban egy mindenki számára nyitott, inkluzív, teljesen demokratikus folyamat induljon be. Ennél többet nem mondhatok" - fogalmazott Catherine Ashton szóvivője.
Az Egyiptomnak korábban felajánlott forrásokra vonatkozóan Mann elmondta, hogy makrogazdasági támogatását az EU attól tette függővé, hogy Kairó képes-e megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal, ez pedig mind ez idáig nem történt meg, tehát Egyiptom ebből a forrásból még nem jutott pénzhez. Az egyiptomi államépítést támogatni hivatott, összesen 5 milliárd eurós kötelezettségvállalásnak pedig csak egy része uniós pénz, a többit a tagállamok, nemzetközi pénzügyi intézmények és magánbefektetők biztosítják. A szóvivő kitért arra is, hogy az uniós szomszédságpolitika keretében nyújtott támogatások folyósítási elve az, hogy "minél több demokrácia, annál több pénz", vagyis minél nagyobb demokratikus fejlődést tud egy ország felmutatni, annál több pénzhez férhet hozzá a számára elkülönített összegből. Mivel viszont Kairó a közelmúltban nem tudott megfelelő eredményeket produkálni, idén ebből a keretből nem kapott pénzt.
A szerdán a hatalomból eltávolított Mohamed Murszi sorsának alakulásáról Mann azt mondta, nincs információja arról, hogy mi történt a megbuktatott egyiptomi elnökkel, és arról sem, hol van most Mohamed Murszi. Emlékeztetett viszont, hogy az EU elvárása az, hogy Murszival szemben minden emberi jogi elvet tiszteletben kell tartani.
Újságírók arról is kérdezték a szóvivőt, nem tart-e az EU attól, hogy a kairói események a térség többi országában is megismétlődhetnek, de Michael Mann szerint minden ország különböző, más és más, ezért az egyiptomi folyamatokat nem lehet a régió többi államára is kivetíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).