Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Április 08. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Forgatókönyvet készít az Unió bankcsőd esetére

Forgatókönyvet készít az Unió bankcsőd esetére

Az Európai Unió egy készülő direktívája szerint bankcsőd esetén hozzá lehetne nyúlni a bankban tartott nagybetétekhez is. A befektetői felelősség kérdését az Európai Bizottság belefoglalná a tagállami törvényekbe. Olli Rehn európai biztos szerint az EKB-nak egy új programot kellene indítania, amely segítené a recesszió sújtotta eurózóna gazdaságának fellendítését. Ugyanakkor hozzátette: a ciprusi mentőprogram kivételes volt.

'Az új direktíva feltételezi, hogy egy bank átszervezése vagy bezárása esetén érvényesítik a befektetők és a betétesek pénzügyi felelősségét. De van egy nagyon egyértelmű hierarchia, először a részvényesek kötelezettségét használják ki, aztán esetleg a nem biztosított befektetésekhez és betétekhez nyúlnak hozzá. Azonban a 100 ezer euró alatti rész érinthetetlen, az ez alatti betétek mindig biztonságban lesznek' - mondta az európai biztos az YLE finn televízióban szombaton.

Az Európai Bizottságnál folyamatban van egy olyan direktíva kidolgozása, amely a befektetői felelősség kérdését belefoglalná a tagállami törvényekbe.
Ciprus március végén állapodott meg az euróövezeti államokkal egy mentőcsomagról, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurós mentőhitelt kap. A nicosiai kormánynak cserében át kell alakítania bankrendszerét, amelynek részét képezi a 100 ezer eurónál nagyobb összegű bankbetéteket érintő egyszeri értékleírás. A ciprusi jegybank szerint a veszteségleírás a megtakarítások akár 60 százalékát is érintheti.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése után tartott tájékoztatóján Ciprussal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ország megmentésének módja nem lehet más esetekben alkalmazható sablon. Hozzátette: az EKB sosem javasolta a 100 ezer eurónál kisebb, azaz biztosított betétek bevonását a mentőcsomagba.

Kitért arra is: a kormányzótanács 'átfogóan' megvitatta a kamatcsökkentés lehetőségét, és megvizsgálja, hogy az alacsony kamatokon kívül milyen új eszközöket lehet bevetni, ha az eurózóna gazdaságának további stimulusra volna szüksége.

Olli Rehn ezzel kapcsolatban azt mondta szombaton: az EKB-nak egy új programot kellene indítania, amely segítené a recesszió sújtotta eurózóna gazdaságának fellendítését. Jelenleg az egyik legnagyobb probléma a vállalati finanszírozás magas költsége, különösen Dél-Európában - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -