Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

- jelentettee az NL Times című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

A holland választási iroda pénteki tájékoztatása szerint a szavazatok összesítését követően megállapított végső választási eredmények megerősítik a PVV választási győzelmét, a Wilders vezette párt 37 mandátumot szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában.

A Szabadságpárt megkettőzte támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest, novemberben 2,5 millió ember szavazott rá. A megszerzett 37 mandátum több mint kétszerese a leköszönő parlamentben elfoglalt 17 képviselői helynek. Az ezt megelőző választásokon a párt 2017-ben 20, 2012-ben 15, 2010-ben pedig 24 mandátumot szerzett. Wilders pártja a 2006-os választáson debütált, akkor kilenc mandátumot szerzett.

A holland választási iroda adatai szerint a Frans Timmersmans, korábbi külügyminiszter, majd uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöld Baloldal és a Munkapárt formációja a második helyen végzett 25 mandátummal, ami 8 képviselői székkel több a két párt jelenlegi képviselői helyeinél.

Mark Rutte korábbi miniszterelnök pártja, a liberális-konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a harmadik helyre szorult, mandátumainak száma a korábbi 34-ről 24-re csökkent.

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) 20 mandátumot kapott.

Hollandiában azért tartottak előrehozott parlamenti választásokat november 22-én, mert a Mark Rutte vezette holland kormány júliusban lemondásra kényszerült, mivel a négypárti koalíció nem tudott megegyezni a menekültügyi reformokról.

A beszámoló szerint a több mint 13 millió szavazásra jogosult holland állampolgár közül mintegy 10 millió 500 ezren szavaztak november 22-én. A 77,7 százalékos részvételi arány, valamivel alacsonyabb, mint a 2021-es 78,7 százalékos és a 2017-es 81,9 százalékos részvétel - közölték. A szavazatok szinte mindegyike (99,6 százaléka) érvényes volt, emellett 19 656 üres szavazatot és 22 821 érvénytelen szavazatot vettek nyilvántartásba. A holland választási iroda nem talált olyan szabálytalanságot, amely megkérdőjelezte volna a választások tisztességét, illetve az eredményeket - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).