Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 12. 08:12, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Iparkamara: további javulásra számítanak a vállalkozások

Iparkamara: további javulásra számítanak a vállalkozások

A vállalkozások az üzleti környezet további javulására számítanak a következő fél évben, amit mutat az is, hogy a kamara konjunktúra indexe az októberi plusz 34 pontról áprilisra plusz 42 pontra emelkedett.

Mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a felmérés eredményeit ismertető sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

Parragh László kiemelte: a magyar gazdaságnak a rendszerváltás óta nem voltak ilyen pozitív számai, mint amilyenek jelenleg. A kamara konjunktúrakutatása ezt alátámasztja: a mutató értéke az adatfelvétel kezdete, 1998. óta a második legmagasabb érték. A magyar gazdaság a következő fél-egy évben mindenképpen növekedési pályán fog mozogni - tette hozzá. Közölte: a kamara előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése meghaladja a 3 százalékot 2015-ben, és tovább nő a foglalkoztatás.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) áprilisban 35. alkalommal készítette el 3614 vállalati vezető válaszai alapján féléves, reprezentatív konjunktúra jelentését.

Az elnök jelezte: az idei év első negyedévében, illetve fél évében a magyar GDP eléri a válság előtti, 2008-as szintet.

Parragh László szavai szerint a cégek várakozásai pozitívak, a bizonytalansági mutató értéke csökkent, az optimizmust a külgazdasági környezet is megalapozza. A konjunktúra mutató minden gazdasági ágban emelkedett október óta. Megjegyezte, hogy a közmunka lassan a foglalkoztatás gátja kezd lenni, mert a valós munkaerőpiacról szív el esetleg munkaerőt, ami nem szerencsés.

Tóth István János, az MKIK GVI ügyvezető igazgatója ismertette: a felmérés az ország legnagyobb konjunktúra-felmérése, az elmúlt 17 évben több mint ötvenezer céget kérdeztek. Kiemelte, hogy a munkaerő-kereslet a felmérés kezdete óta most a legmagasabb, azaz a következő hat hónapban a munkaerő-kereslet erőteljes bővülésére lehet számítani a versenyszektorban. A mutató az októberi 11,9 pontról 18,7 pontra nőtt, ilyet nem mértek az eddigi adatfelvétel során.

Rámutatott: a magyar gazdaság együtt mozog a német gazdasággal: a müncheni ifo gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint 2015-ben a növekedés élénkülése várható, a tavalyi 1,6 százalékot az idén 2,1 százalékos növekedés követi. A 2015 tavaszi adatok szerint az európai gazdaság két meghatározó gazdaságában, Franciaországban és Németországban is javultak a cégek várakozásai, ahogy az eurózónában is optimistábbak, mint az előző fél évben - tette hozzá.

A felmérés alapján a javuló üzleti klímát leginkább az exportáló, a külföldi tulajdonban lévő és a több mint 250 főt foglalkoztató cégek jelzik, ezeknek a cégeknek a várakozásai a legkedvezőbbek - ismertette az ügyvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során