Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Október 20. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolna megyében az aszályos időjárás miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke kedden az MTI-nek.

Vendégh Edit közölte: a 71 ezer hektáros termőterület 65 százalékán végzett betakarítás után 4,85 tonna a hektáronkénti termésátlag, míg a korábbi években 8,5 tonna termett hektáronként.

A megye termőterületein belül jelentős eltérések vannak, az északi részen, ahol helyenként több volt a csapadék, 8-10 tonna kukorica is termett, a paksi járásban ugyanakkor 2-4, a szekszárdi és dombóvári járásban 3-6 tonnás volt a termés.

A 33 700 hektáron termesztett napraforgót 2,55 tonnás átlaggal takarították be, ami szintén elmarad a többéves, 3,4 tonnás átlagtól.

Elmondta: Tolna megyében január és április között 15-29, májusban 59, júniusban csak 9 milliméter csapadék hullott; júliusban ugyan 117 millimétert mértek, de ebből egyetlen napon esett 55 milliméternyi eső.

Az aszály nem tett jót a napraforgó minőségének sem, a magok olajsavtartalma 42-48 százalék volt, ami szintén kevesebb a megszokottnál. A kukoricaszemek az aszály miatt nem teltek ki, és a csövek jelentősen rövidebbek lettek. A szár korai elszáradása miatt nem csökkent a szemek nedvességtartalma, ami jelenleg is 16-18 százalék, ezért a szárítási költségek magasabbak lesznek - ismertette a kamarai elnök.

Elmondta azt is, hogy a termelők egyelőre várnak az értékesítéssel annak ellenére, hogy a tavalyinál magasabbak a terményárak, a kukoricáért tonnánként 96 ezer forintot is ajánlottak a felvásárlók, egy tonna napraforgó ára pedig 210-220 ezer forint körül alakul.

A magas ár relatív, mert a terméskiesés legalább 40 százalékos, és jelentősen nőtt a műtrágya, az üzemanyag ára - jegyezte meg. Sok gazdálkodó nem fog tudni fémzárolt vetőmagot vásárolni, és a műtrágyahasználat is vissza fog szorulni - tette hozzá.

Címkék: kukorica, termés, tolna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.