Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 15. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Komoly változások lesznek a transzferár szabályozásában

Komoly változások lesznek a transzferár szabályozásában

Komoly változások lesznek a transzferár szabályozásában,ahogy a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet hivatalosan elfogadja a transzferár-szabályozással kapcsolatos új irányelvet – ezt mondta a Világgazdaságnak Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

Az irányelvet várhatóan idén vagy 2014-ben publikálják majd. Célja, hogy az egyes országok adóhatóságai ne eltérő módon szabályozzák a transzferárak megállapítását, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki kettős adóztatási helyzet. Az eddigi direktívák azonban még nem tisztázták az immateriális jószágok szabályozását. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy ez egy nagyon bonyolult kérdéskör, amiben nem könnyű egyezségre jutni a tagországoknak. Nehéz megállapítani a szokásos piaci árát egy know-hownak, egy védett jognak vagy egy trademarknak.

Szmicsek Sándor szerint már az irányelv első megfogalmazása nagy meglepetéseket okozott szakmai körökben, mert sokkal több helyen határoz meg az OECD immateriális jószágot, mint azt korábban feltételezték. Eddig a multinacionális vállalatok értékteremtési láncában jellemzően csak egy ponton jelentek meg az immateriális javak. Az új megközelítés szerint az értékteremtés majdnem minden fázisában felmerülhet immateriális jószág. A vállalatcsoportokon belüli tranzakciók több mint ötven százalékához kapcsolódhat valamilyen módon immateriális jószág, továbbá nemcsak a központban, hanem az egyes országokban is keletkezhetnek immateriális javak pusztán azzal, hogy ott marketing tevékenységet folytatnak, hogy az adott országban megismertessék vagy még ismertebbé tegyék ezeket a jogokat.

A lap információi szerint Magyarországon 2013-ban várhatóan külön transzferár-ellenőrzést vezet be az adóhatóság. A kérdés fontosságát jelzi, hogy a transzferárazás többé nem az általános ellenőrzés része lesz, hanem egy külön ellenőrzés típus. Ez feltételezhetően változásokat jelent majd a NAV belső szervezeti felépítésében is, akár egy erre szakosodott főosztály is létrejöhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk