Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 10. 11:54, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Kötelező lesz az oltás az egészségügyi dolgozóknak Angliában

Kötelező lesz az oltás az egészségügyi dolgozóknak Angliában

A brit kormány várhatóan a jövő tavasztól kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a szociális ellátórendszer angliai intézményeiben dolgozók számára

- jelentette be kedden Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. Javid a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján elmondta: a rendelkezés alapján a jövőben csak azok dolgozhatnak az NHS és a szociális ellátás első vonalában, akik igazolják, hogy legalább két oltási dózist megkaptak.


A kormány rendelkezése Angliára vonatkozik. A brit önkormányzatiság rendszere alapján az Egyesült Királyság többi nemzetében - Skócia, Wales, Észak-Írország - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik az egészségügy szabályozása.

Sajid Javid kedd esti parlamenti felszólalásában elmondta: a kormány több szakmai konzultáció eredményeinek figyelembevételével döntött úgy, hogy az angliai egészségügyi és szociális ellátórendszerben kötelezővé és a foglalkoztatás feltételévé teszi a koronavírus elleni oltást.

Az egészségügyi miniszter szerint az NHS és a szociális gondozás első vonalában dolgozók kettős felelősséggel tartoznak: meg kell védeniük egyrészt egymást, másrészt a gondozásuk alatt álló pácienseket is a koronavírus-járvány okozta, elkerülhető ártalmaktól.

Javid elismerte annak lehetőségét, hogy az oltás kötelezővé tétele miatt néhányan felmondhatják munkaviszonyukat az egészségügyben, és ez munkaerő-problémákat okozhatna a közelgő téli időszakban.

A miniszter közölte: ezt szem előtt tartva született az a döntés, hogy a rendelkezés csak a parlamenti jóváhagyás után tizenkét héttel, várhatóan jövő április 1-én lép érvénybe.

Ez időt enged a még nem beoltott egészségügyi dolgozóknak is arra, hogy meghozzák a kedvező döntést saját és környezetük védelmében, és időt ad a munkaerő-gazdálkodási tervezéshez is - fogalmazott az egészségügyi tárca vezetője.

Az oltási kötelezettség alól csak azok az egészségügyi és szociális dolgozók mentesülhetnek, akik nem érintkeznek közvetlenül a betegekkel, vagy akik egészségi okokból nem oltathatják be magukat.

Javid elmondta: a legutóbbi adatok alapján az egyes angliai NHS-körzetekben az alkalmazottak átlagosan 90 százaléka már legalább két oltási dózisban részesült, bár vannak olyan ellátási körzetek, amelyekben az egészségügyi dolgozók oltottsági aránya inkább a 80 százalékhoz van közelebb.

Ez azt jelenti, hogy az NHS angliai alkalmazottai közül 103 ezren még nem kapták meg a koronavírus elleni oltást.

Sajid Javid hangsúlyozta ugyanakkor: nem szabad megengedni, hogy a még beoltatlan egészségügyi dolgozókat bárki "bűnbaknak kiáltsa ki, ujjal mutogasson rájuk vagy megszégyenítse őket".

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti legfrissebb adatsora szerint az Egyesült Királyság 12 évnél idősebb lakosságán belül 79,8 százalék azoknak az aránya, akik mindkét oltási dózist megkapták, és 18,4 százaléknak már a harmadik, hatáserősítő vakcinaadagot is beadták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése