Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 16. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: orientpress

Lakás helyett tandíjra spórolnak a szülők

Lakás helyett tandíjra spórolnak a szülők

Míg 20 évvel ezelőtt a szülők a gyermekük önálló életkezdésére, az esküvőre és a lakásvásárlásra spóroltak, addig ma már a felsőoktatási tanulmányok állnak a távlati célok középpontjában. Ráadásul a nők egyre később vállalnak gyermeket, így mire utódaik befejezik tanulmányaikat, sok szülő már nyugdíjas korba lép, így nem tudja őt anyagilag támogatni - mutat rá Rajna Gábor, a K&H marketing igazgatója.

Az interneten léteznek olyan kalkulátorok, amik kiszámolják, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése, bár ezt 20-30 évre előre nem lehet pontosan meghatározni. Az azonban nem kérdés, hogy a taníttatás, a lakhatás támogatása jelentős összegekbe kerül. A diploma ugyanakkor jó befektetés, hiszen megfelelő végzettséggel sokkal jobbak a pályakezdő esélyei.

Egy májusi felmérés szerint, míg 2008 előtt a szülők utódaik lakására gyűjtöttek, ma már az iskoláztatás megelőzi ezt a célt. Azzal is számolniuk kell a szülőknek, hogy mire gyermekük befejezi tanulmányait és önálló életbe kezd, előfordulhat, hogy legalább az egyikük nyugdíjas korba lép, ami jelentősen lecsökkentheti a családi bevételeket. A statisztikák szerint ugyanis az első gyermek vállalása egyre későbbre tolódik, miközben a fiatalok önálló életkezdése is egyre idősebb korban várható.

A szülőknek emiatt már gyermekük születésekor el kell kezdeniük spórolni a taníttatásra, egyetemi évekre, hiszen minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál kevesebbet kell félretenni ugyanakkora összeg eléréséhez.

„Fontos átgondolni, hogy várhatóan mennyit tudunk félretenni, és milyen rendszerességgel. Olyan futamidőt válasszunk, hogy a vállalt befizetések erejéig annak teljes időtartama alatt eleget tudjunk tenni a befizetési kötelezettségünknek. Ne sajnáljuk az időt, alaposan nézzünk szét, mivel sokféle színes konstrukció és termék közül kell megtalálnunk azt, ami hosszú távon a legkedvezőbb a számunkra” – tanácsolja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt meghirdető bank marketing igazgatóságának vezetője, Rajna Gábor.

„Előtakarékossági célra számos megoldás közül lehet választani. A rendszeres megtakarítás, befektetési jegyek vásárlása vagy a megtakarítási életbiztosítás is jó választás lehet, ha 10-20 évre akarunk előre gondoskodni a családunk jövőjéről” – tette hozzá.

Akik nem tudják vállalni, hogy ennyi időn keresztül rendszeresen félretegyenek, azoknak sem kell lemondaniuk gyermekük taníttatásáról, hiszen a tandíj fizetéséhez diákhitelt tud felvenni a tanuló. Ez azoknak jó megoldás, akik olyan szakmát választanak, aminél várhatóan a végzést követő 3-6 hónapban el tud helyezkedni a diák, és a kezdő fizetésből tudja majd a törlesztő-részleteket fizetni. A lényeg, hogy átgondolt, hosszútávon vállalható terhet vegyen magára a család.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.