Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Január 28. 07:37, csütörtök | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Magyar film nyerte el Emir Kusturica fesztiváljának fődíját

Magyar film nyerte el Emir Kusturica fesztiváljának fődíját

A Wartburg című magyar film nyerte el az Emir Kusturica által alapított szerbiai film- és zenei fesztivál, a Kustendorf fődíját, az Aranytojást -

közölte a díjátadóról beszámolva a B92 belgrádi televízió szerdán késő este a honlapján. Borbás Dávid rövidfilmje egy 2010-ben megtörtént abszurd és tragikus postarablás eseményeit, körülményeit kísérli meg felidézni: két tisztességes családapa filmekből felkészülve saját Wartburggal indult rabolni, de a tököli börtön előtt lerobbant a kocsi.

Emir Kusturica szerb filmrendező fesztiváljának legfőbb díjaiért tizenhét film indult. Az Ezüsttojást a palesztin-francia-német koprodukcióban készült Ave Maria, a Bronztojást pedig az Erkin visszatérése című orosz alkotás érdemelte ki. A zsűri különdíját a Város című szerb film kapta.

A bolgár, kínai, horvát, magyar, izlandi, iráni, mexikói, palesztin, orosz, spanyol és szerb alkotásokról háromtagú nemzetközi zsűri döntött, amelyet Majida Abdi etióp producer, Divna Vuksanovic szerb filozófus és Flaminio Zadra olasz producer alkotott.

A fényképezésért járó Vilko Filac-díjat - amelyet az Underground, az Arizonai álmodozók és a Cigányok ideje című filmek szlovén operatőréről neveztek el - a magyar származású, Svédországban élő Borbás István és a francia Diane Baratier ítélte oda az Ave Maria operatőrének, Erik Mizrahinak.

A fesztivált kilencedik alkalommal szervezték meg a Mokra Gora hegységben, a Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.