Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MAZARS: drágább cafeteria, fókuszban az adómentes juttatások

MAZARS: drágább cafeteria, fókuszban az adómentes juttatások

A hazai cégek többsége még az év elejétől megdrágult cafeteria-szabályozás ellenére sem veszi igénybe a rendszer költségkímélő elemeit – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég szerint a korábbi juttatási struktúra áttekintésével – éves szinten és alkalmazottanként – akár több tízezer forint felesleges kiadást is megspórolhatnak a munkáltatók.

Jelentős változások léptek életbe a béren kívüli juttatások területén a magyar adórendszerben 2013. január 1-től, mutat rá a MAZARS. Mivel a béren kívüli juttatások költsége emelkedett - és elmondható, hogy a szabályozás összességében mind a munkavállalók, mind a munkaadók hátrányára változott - egyre nagyobb jelentősége van az adómentes juttatások szűk körének. Ezeket azonban a tanácsadó vállalat tapasztalatai szerint egyelőre nem használják ki a munkáltatók.

„Az idei évtől jelentősen drágultak a cafeteria rendszer egyes elemei, ezért érdemes pontosan megtervezni, hogy miket ajánlunk munkaadóként, és inkább a szűk körű adómentes kivételeket használni, vagy a kisebb terhet jelentő elemeket előnyben részesíteni. A szabályváltozásokat nem követő juttatáscsomag évente több százezer forintnyi pluszterhet jelent a munkáltatónak, illetve kevésbé éri el motivációs célját, hiszen lényegesen kevesebb jut belőle a munkavállalóknak – mutat rá Szmicsek Sándor, a MAZARS adópartnere.

A kevés pozitív példa közül fontos kiemelni, hogy 2013-tól nemcsak a sporteseményekre, hanem a kulturális szolgáltatások igénybevételére szóló belépőjegyek és bérletek, valamint a könyvtári beiratkozási díj is adómentes juttatásnak minősülnek. A mentesség értékhatára évi 50 000 forint, mely értékhatár számításakor a sport- és kulturális célú juttatások értékét együttesen kell figyelembe venni. Sok cég azonban erre a kedvező változásra egyelőre nem reagált, és szórakozásra továbbra is a SZÉP-kártya szabadidő zsebét kínálja, amelynek felhasználási köre részben átfedést mutat a kultúrautalványokéval. Ugyanakkor egy drágább juttatási forma, azaz ugyanolyan keretösszeg mellett kevesebb marad nettóban a munkavállalónál, ha a SZÉP-kártyát használja színházi belépő megvásárlására.

Már 2012-től él a lehetőség a különböző betegbiztosítások adómentes juttatására, és nincs ez másképp 2013-ban sem. A munkáltatók azonban – a MAZARS tapasztalatai szerint – egyelőre ódzkodnak ettől a juttatási formától is, ugyanis a biztosításokkal kapcsolatos szabályozás meglehetősen bonyolult, illetve az üzleti biztosítások adókötelezettsége idéntől újra jelentősen módosult. Idéntől a kockázati biztosítások csak a havi minimálbér 30 százalékig terjedő összegig adómentesek, és érdemes figyelni a unit-linked termékekre is, mert az életbiztosítások esetében is csak meghatározott típus, kizárólag a halál esetére szóló, lejárati szolgáltatással nem rendelkező biztosítás díja lesz adómentes, de abból is csak a rendszeres díj. Ilyen címen adómentesen bónusz tehát a továbbiakban már nem juttatható.

A cafeteria juttatások körében az egyik legjelentősebb 2013. évi változás a béren kívüli juttatások körét érinti. A béren kívüli juttatások összege után fizetendő egészségügyi hozzájárulás mértéke 10 százalékról 14 százalékra nőtt, ezzel a juttatás adóterhe 30,94 százalékról 35,70 százalékra emelkedett. Ugyanakkor az egyes meghatározott juttatások adóterhe 2013. január 1-jétől nem változott, az továbbra is 51,17 százalék.

Változik az Erzsébet-utalvány fogalma is, a juttatás 2013-tól melegkonyhás étkezőhelyeken is felhasználható (2012-ben ezt átmeneti szabály tette lehetővé). A havi 5000 forintos értékhatár 8000 forintra nő, azaz havi 8000 forintig minősül béren kívüli juttatásnak a munkáltató által munkavállalói részére biztosított Erzsébet-utalvány, efölött egyes meghatározott juttatásként adózik.

A Széchenyi-pihenőkártyára utalt összegek felhasználhatóságának határideje meghosszabbodik. Az új szabály értelmében a juttatás évét követő második év május 31-e lesz az a dátum, ameddig ezek az összegek elkölthetőek. Az iskolakezdési támogatás esetében 2013-tól megszűnik a számlával való elszámolhatóság lehetősége. Iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásként kizárólag utalvány formájában nyújtható.

2013-ban tavalyhoz képest változatlanul nyújtható béren kívüli juttatásként az üdültetési szolgáltatás, a helyi utazási bérlet, az iskolarendszerű képzés, az önkéntes nyugdíjpénztári-, önkéntes kölcsönös egészségpénztári-, és foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatói intézménybe fizetett munkáltatói hozzájárulás.

Megmarad továbbá a cafeteria-keret is, ennek megfelelően évi maximum 500 ezer forintig nyújtható béren kívüli juttatás. Az efölötti juttatások, még ha meg is felelnek a béren kívüli juttatás feltételeinek, egyes meghatározott juttatások címén adóköteles.

A módosításokkal ugyancsak nem tűnt el a szabályozásból a korábbi évek „Jolly Jokere”, a minden munkavállaló számára „azonos feltételekkel és módon nyújtott, ténylegesen is elérhető juttatás” fordulat, amely biztosítja, hogy a szabályzat alapján megadott keret terhére bármilyen, egyébként külön nem nevesített juttatás is az egyes meghatározott juttatás körébe tartozzon. A 2013. január 1-től hatályos szabályok azonban kizárják ebből a körből a készétel vásárlására jogosító utalványt. A munkaadók által munkavállalóik részére juttatott készétel vásárlására jogosító utalvány az összevont adóalap részeként adóköteles (kivéve, ha azt csekély értékű ajándékként juttatják, ebben az esetben egyes meghatározott juttatásnak minősül).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk