Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Február 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Még a vártnál is sokkal rosszabb lett a magyar GDP adat - gyengül a forint

Még a vártnál is sokkal rosszabb lett a magyar GDP adat - gyengül a forint

A bruttó hazai termék tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal csökkent éves szinten, ha a tavalyi egész évet nézzük, akkor 1,7 százalékos volt a visszaesés. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta.A forint azonnal gyengüléssel reagált az adatra, az euróval szembeni jegyzés 292 forint fölé ment, de ebben szerepet játszik a szintén ma reggel publikált magyar inflációs adat is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett a GDP. A tárca szerint a magyar gazdaság kettős arcot mutatott: míg a bruttó hazai termék csökkent, addig a foglalkoztatás továbbra is jelentősen bővült, és a munkanélküliség is csökkenni tudott. Az iparban fontos beruházások történtek, emellett a járműipar kapacitása folyamatosan bővül. A minimálbér és a nettó bérek emelkedtek, a családi adókedvezményben részesülők jelentős reálbér növekedést tapasztalhattak. Mindemellett a kormánynak sikerült a költségvetés egyenlegét – a tavalyi többlet után – 3 százalék alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker. Az NGM szerint ebben az évben már már növekedni fog a magyar gazdaság teljesítménye. Ennek előjelei a pozitív beszerzési menedzser index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállomány adatokban már tetten érhetőek. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.