Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Január 09. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: mti. - illusztráció: mti

Meghaladta 150 ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta 150 ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

A szombati adatok szerint meghaladta a 150 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium szombat este közzétett napi összesítése alapján az elmúlt 24 órában 313 halálesetről érkezett jelentés, és ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában eddig 150 057-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben.

A brit kormány számítási módszertana azokat a haláleseteket veszi figyelembe, amelyek a koronavírus-fertőződés megállapításától számított 28 napon belül következnek be és egyértelműen a Covid-19-hez köthetők.

Nagy-Britannián kívül még hat országban, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Brazíliában, Indiában, Mexikóban és Peruban lépte át a 150 ezret a Covid-19 szövődményeiben elhunytak száma.

A nagy-britanniai halálesetek számának növekedési üteme ugyanakkor kevesebb mint a fele volt az elmúlt egy évben, mint a megelőző esztendőben: a 2020 márciusában elhatalmasodott brit koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma 2021. január 26-án - vagyis mintegy tíz hónap alatt - érte el a százezret, az azóta eltelt tizenkét hónapban viszont 50 ezren haltak meg Covid-19-ben.

A halálesetek napi száma is meredeken csökkent az elmúlt egy évben: tavaly januárban előfordult, hogy egy nap alatt több mint 1800 halálos áldozata volt a koronavírus-fertőződés okozta betegség szövődményeinek.

A visszamenőleges kimutatás szerint ugyanakkor tavaly február óta nem volt olyan 24 órás időszak, amelyben meghaladta volna az ezret a Covid-19-ben meghaltak száma.

A gyorsan terjedő omikron variáns tavaly novemberi megjelenése óta meredeken emelkedett a naponta tesztekkel kiszűrt új fertőződések száma Nagy-Britanniában, de a halálozások számának növekedési üteme messze elmarad a fertőződésekétől. Az egybehangzó szakértői elemzések szerint ennek elsődleges oka a rendkívül sikeres brit oltási kampány, különösen a harmadik, emlékeztető oltási dózisok tömeges beadása.

Az egészségügyi minisztérium szombat este ismertetett legújabb adatsora szerint az első, a második és a harmadik oltási adagokból országszerte eddig csaknem 135 milliót adtak be, és a teljes felnőtt népesség 61,3 százaléka - 35,2 millió ember - mindhárom vakcinadózist megkapta.

Boris Johnson miniszterelnök e hét elején tartott idei első sajtótájékoztatóján kijelentette: mindez, valamint a jelenleg érvényben lévő járványellenes intézkedések megteremtik az esélyét annak, hogy Nagy-Britannia újabb teljes zárlat nélkül átvészelje a jelenlegi koronavírus-hullámot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.