Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 23. 09:37, szombat | Bulvár
Forrás: MTI

Megsérült szingapúri túrázót mentettek ki a Mátyás-hegyi barlangból

Megsérült szingapúri túrázót mentettek ki a Mátyás-hegyi barlangból

Mentőakció zajlott pénteken a Mátyás-hegyi barlangban: egy szingapúri túrázót, akinek megsérült a bokája, kellett felhozniuk 40 méter mélységből a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) szakembereinek.

A tájékoztatás szerint a riasztás délben érkezett arról, hogy egy turista a barlang Földgömb-terem nevű szakaszában, 40 méter mélységben, 400 méterre a felszíntől megsérült.

A helyszínre a BMSZ 27 munkatársa vonult ki. Az elsőként érkező orvoscsoport megvizsgálta a sérültet, rögzítette kificamodott bokáját, majd szállítható állapotba hozta.

A mentés során speciális barlangi mentőhordágyat használtak, ami lehetővé tette, hogy a sérült a felszínre vezető, szűkületekkel tagolt, mintegy 400 méteres úton biztonságosan rögzítve maradjon még a vertikális, kötéltechnikai manőverek alatt is - írták.

A sérült barlangjáró délután került a felszínre, ezután átadták az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik további vizsgálatokra és ellátásra a Honvédkórházba szállították.

A bajba került turista egy úgynevezett overallos túra résztvevője volt, ezen az érdeklődők szakképzett barlangi túravezető segítségével látogathatnak bizonyos kiépítetlen barlangokat, barlangszakaszokat.

A baleset a Mátyás-hegyi-barlang "Nagy kör" néven ismert, népszerű túraútvonalán történt, ahol így évente mintegy 6-8 ezer érdeklődő tekinthet be a barlangkutatók világába - tették hozzá.

A Mátyás-hegyi-barlangban évente csupán néhányszor történik kisebb baleset, személyi sérüléssel járó a legutóbb 2022 augusztusában volt.

A BMSZ-nek a tavaly ősszel Törökországban végrehajtott mentőakciója óta ez volt az első éles bevetése - áll a közleményben.

Címkék: barlang, mentés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.