Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Február 28. 13:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Megújultak a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképei

Megújultak a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképei

Megújította a magyarországi nagyvárosok stratégiai zajtérképét az agrártárca megbízásából a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft.

- ismertette László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium (AM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A munkához a kormány 600 millió forintos támogatást nyújtott és további 150 millió forint állt rendelkezésre az önkormányzatok intézkedési terveinek megvalósításához - mondta.

A helyettes államtitkár az egyik égető környezetvédelmi problémának nevezte a zajterhelést, amelynek vizuális megjelenési formái a zajtérképek. A stratégiai zajtérképek elkészítésére az uniós adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, valamint a zajcsökkentési tervek, jogszabályok megalapozása érdekében volt szükség, illetve kutatási célokat is szolgál - tette hozzá.

László Tibor Zoltán beszélt arról is, hogy Budapest és vonzáskörzete zajtérképének elkészítése korábban akadályokba ütközött, de 2017-ben egy jogszabály módosításával ez megoldódott. A térképek elkészítése a nonprofit kft. feladatkörébe került, ám az intézkedési tervek elkészítése továbbra is önkormányzati feladatkör.

Béres András, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a 2017-es kormányhatározat alapján a kft. Budapest és vonzáskörzete, Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Győr stratégiai zajtérképét készítette el. A térképek a www.zajterkepek.hu oldalon érhetők el, és átadták az önkormányzatoknak is.

Az ügyvezető ismertette, hogy az európai uniós jogszabályi környezet a települések méretétől, a lakosság számától függően határozza meg, hogy mely települések esetében szükséges a stratégiai zajtérkép elkészítése. A zajtérképeket 5 hónap alatt készítették el.

Hozzátette, a zajtérképek számítások, modellezések alapján készültek, méréssel a helyszínen nem ellenőrizhetők. Hosszú idejű átlagok figyelembevételével mutatják be a terhelési szintet, és így teszik lehetővé a szintén hosszú távú stratégiai kidolgozását, valamint a megfelelő források esetén a koncentrált beavatkozást például a túlzott mértékben terhelt területeken - közölte.

Kitért arra is, hogy a nagy repülőterek zajtérképének elkészítése a repülőterek feladata, éppen ezért a budapesti Liszt Ferenc repülőtér környezetében a repülési zajból eredő zajterhelési szint a honlapon nem található meg.

Címkék: város, zaj, zajtérkép

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során