Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Június 27. 08:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Nagy károkat okoztak a viharok a gyümölcsösökben

Nagy károkat okoztak a viharok a gyümölcsösökben

Az elmúlt napok viharai nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben, így kajsziból, meggyből és almából is kevesebb kerülhet a piacokra, de a gabonatáblákat sem kímélte az időjárás - olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint a viharok az érő gyümölcsöket viselték meg a legjobban. A kajsziültetvényeken a nagy erejű szél leverte a termés egy részét, a meggynél a szél mellett az eső is gondot okozott, sok helyen megrepedeztek a szemek, amelyeket így csak veszteséggel tudnak értékesíteni a termelők a léüzemeknek. A szabolcsi térségben az almáskertek egy részét elverte a jég. Emellett a fóliasátrak esetében is előfordultak károk.

A gyümölcsösök jelentős részére egyébként kötöttek biztosítást a gazdák és azok, akiknek 30 százaléknál nagyobb vesztesége keletkezett, állami támogatásra is számíthatnak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a lapot, hogy becslése szerint akár a tíz százalékot is meghaladhatja a veszteség a szántóföldeken; a károk pontos felmérése még folyamatban van.

A cikk szerint a legjelentősebb kiesés az aratás előtt álló repce- és búzatáblákon jelentkezhet, az orkánerejű szél sok helyen eltörte a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a növényekből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során