Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 04. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: ujasz.hu

Ne szülj fiút, ha hosszú életre vágysz!

Ne szülj fiút, ha hosszú életre vágysz!

'A fiúgyermekek nevelése energiaigényesebb feladat, mint a lányoké.'

A sok fiúgyermek világra hozatala káros hatással lehet az anya egészségére - derült ki egy új finn tanulmányból.
A kutatók Finnországból származó, több évszázadot átfogó demográfiai adatok elemzésével mutatták ki, hogy a sok fiúgyermek világra hozatal megrövidítette az anyák szülés utáni élettartamát. Korábban is voltak már olyan tanulmányok, amelyek azt sugallták, hogy a fiúgyermekek megterhelik az anyák egészségét, mert általában nagyobb súllyal jönnek a világra, és több fizikai stressznek teszik ki az anyák testét. Emellett növelik anyjuk tesztoszteronszintjét, ami öregíti az immunrendszert, gyengítve annak védelmi képességét, születésüket követően pedig több gondoskodásra van szükségük.
A lányok viszont meghosszabbítják anyjuk életét azáltal, hogy segítenek az élelem beszerzésében és fiatalabb testvéreik nevelésében, legalábbis a vizsgált hagyományos társadalmakban - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
A modernkori társadalmakban időről időre változó tényezők - például az egészségügyi ellátás minősége, a családi jövedelem nagysága - minimalizálása érdekében a szakemberek a 17-20. század között született egyénekre vonatkozó információkat dolgozták fel tanulmányukban. A 11 166 nőre és 6 360 férfira kiterjedő vizsgálatban a szülők poszt-reprodukciós élettartamát, illetve az utódok számát, nemét és - 15 éves korukig bezárólag - túlélési adatait vonták elemzés alá.
"Az eredményeink azt mutatják, hogy a fiúgyermekek világra hozatala megrövidítette a finn anyák szülést követő élettartamát, igaz, ez az összefüggés az anyák korának előrehaladtával elhalványult - húzta alá a finnországi Turkui Egyetem munkatársaként dolgozó Samuli Helle. - Mindez alátámasztja azt az elméletünket, hogy a fiúgyermekek nevelése energiaigényesebb feladat, mint a lányoké."
A Biology Letters című folyóiratban közölt eredmények szerint a lánygyermekek száma nem befolyásolta az anya élettartamát. A szakemberek szerint a sok fiúgyermek szülésének káros hatása valószínűleg a női hormonokhoz köthető.
A kutatók a férfiak esetében nem figyeltek meg hasonló összefüggést, ami összhangban van azzal, hogy a férfiak kevesebb közvetlen energiát fektetnek a szaporodásba, mint a nők. A lány- és a fiúgyermekek túlélési esélyeit sem tudták kapcsolatba hozni a szülők élettartamával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben