Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 24. 07:43, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Paracetamolos egerekkel 'bombázzák meg' Guamot a barna fakígyó ellen

Paracetamolos egerekkel 'bombázzák meg' Guamot a barna fakígyó ellen

Amerikai gépekről tavasszal paracetamolos egerekkel "bombázzák meg" Guamot, így próbálják megritkítani a dzsungel sűrű lombjaiban elszaporodott barna fakígyó-állományt - közölte szombaton weboldalán a The Washington Post.

Az Ausztráliában és Pápua Új-Guineában őshonos barna fakígyót a második világháborút követően amerikai hadihajókon hurcolták be az Egyesült Államokhoz tartozó szigetre. Az azóta becslések szerint mintegy kétmilliósra felszaporodott hüllőállomány megtizedelte Guam faunáját. A kígyók megharapják a helyi lakosokat, rövidzárlatot okoznak és potenciális veszélyt jelentenek a turistaforgalomra is.
A rágcsálókat a fájdalomcsillapítók emberre ártalmatlan, ám a kígyók számára mérgező hatóanyagával, paracetamollal kezelik majd. A döglött napos egereket, helikopterről, kézzel és egyenként dobják majd le. A hüllőknek szánt eledelt szalagos ejtő szerkezettel landoltatják, hogy az fennakadjon a lombokon és ne érhessen le a talajra, az táplálékot ott kereső állatokhoz.
Az irtási stratégia arra a felismerésre épül, hogy a többnyire egyméteres, de olykor a háromméteres hosszúságot is elérő hüllők más rokonaiktól eltérően olyan zsákmányt is elfogyasztanak, amelyet nem maguk ejtettek. A kígyók mérge emberre nem halálos ugyan, ám az éjszakai vadászéletmódjukkal szemben védtelen madárállományt csaknem teljesen kipusztították Guam szigetén.
A paracetamolos egérhadművelettel nem kiirtani, csak megritkítani kívánják a barna fakígyókat Guamon - és azt megakadályozni, hogy a hüllők repülőgépeken Hawaiira, vagy akár az Egyesült Államok nyugati partvidékére is eljussanak. A támadás első hullámának célpontja ezért a légierő Andersen támaszpontját övező dzsungel lesz.
A Hawaii-on, akárcsak Guamon a barna fakígyónak nincs természetes ellensége. A szigetcsoporton a hüllő elszaporodása a Nemzeti Vadvilág-kutatóközpont egy 2010-ben elkészített tanulmánya szerint évi 593 millió és 2,14 milliárd közöttire becsült kárt okozna. A veszteség legnagyobb része a kimaradó idegenforgalomból és a rövidzárlatokból származna. A Hawaii-szigeteken néhány alkalommal találtak már barna fakígyót, az elmúlt 17 évben azonban nem.
A több mint egy évtizeden át tökéletesített, rendhagyó kígyóirtási technikát, az amerikai agrár-, belügyi és védelmi tárca összefogásával a tervek szerint áprilisban vagy májusban kezdik majd el alkalmazni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország