Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 28. 07:23, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Árampiac: megéri a szolgáltatóváltás

Árampiac: megéri a szolgáltatóváltás

Átlagosan 8-10 százalékos csökkenést hozhat a villamosenergia-költségekben a kis- és közepes vállalatok számára egy „jól eltalált” áramszolgáltató-csere – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. felméréséből.

„Még ha az átlagos költségcsökkenéssel, illetve egy átlagos – évi 50 ezer kilowattórát fogyasztó – kis-céggel számolunk is, évi mintegy 100 ezer forint a tét” – hívja fel a figyelmet Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.

A feltörekvő energetikai csoport bő száz, 2012. január elsejével váltani készülő kis- és közepes céget vizsgált – jellemzően olyan vállalatot, amely eddig nem váltott kereskedőt, vagy csak korlátozott versenyben vett részt –, és számszerűsítette a várható megtakarítást. A villamosenergia-költség legerőteljesebb mérséklődésére azok a cégek számíthatnak, amelyeknek éves áramfogyasztása 100 és 200 ezer kilowattóra között van, de az 50-100, illetve a 200-500 ezer kilowattóra közötti fogyasztással rendelkező cégek is tetemes megtakarítást érhetnek el.

A villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt az említett kör szolgáltatóváltási aktivitása; jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. E tekintetben az elmúlt időszakban változás ment végbe, mind több kisebb cég vág bele a szolgáltatócserébe. Az okok egyértelműek: egyrészt megugrott a villamosenergia-kiskereskedők száma, ami élénkítette a versenyt, másrészt a piaci árszint is mérséklődött. A potenciált jelzi, hogy 10-15 ezerre tehető a váltani tervező cégek száma.

Ezzel együtt tapasztalható a változtatástól való egyfajta ódzkodás is a kis- és közepes vállalatok egy részénél. „Az aggodalmak egy része az adminisztráció vélt bonyolultságához kapcsolódik, annak ellenére, hogy a szolgáltatócsere az engedéllyel rendelkező kereskedők körében kockázatmentes és egyszerű” –
mondja Kis Gergely.

Az ellátásbiztonságot a jogszabályi keretek és a szigorú hatósági gyakorlat biztosítja, így a fogyasztó az új szolgáltató áramát is akadályoztatás nélkül megkapja. Az áram beszerzését az engedéllyel rendelkező kereskedők ráadásul hosszú távú villamosenergia-beszerzési szerződésekkel biztosítják, így az a veszély sem fenyeget, hogy a kereskedő nem tud eleget tenni áramszolgáltatási vállalásának.

A szolgáltatóváltás módja sem tér el jelentősen az egyéb beszerzések gyakorlatától: egyszerűen, írásban felmondható az addigi szerződés, és megköthető az új a kiválasztott partnerrel. A villamosenergia-szolgáltatók felmondási határideje jellemzően a megszüntetés előtti 30-60 nap, ezt a társaságnak saját érdekében fontos szem előtt tartania – hangsúlyozza Kis Gergely.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.