Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 04. 08:04, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Sikerült kigyógyítani egy csecsemőt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban

Sikerült kigyógyítani egy csecsemőt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban

Sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban - jelentették be vasárnap egy atlantai tudományos konferencián.

Az eredmény szenzációs, mert a globális járvánnyá terebélyesedett fertőzés felfedezése óta eltelt 32 év során ez mindössze a második eset, hogy valakit teljes mértékben sikerült meggyógyítani. Az amerikai NPR közszolgálati rádiónak a Retrovírusok és opportunista fertőzések 2013 elnevezésű konferenciáról készült beszámolója szerint a kislány jelenleg 2 és fél éves.
Az eddigi általános orvosi gyakorlat szerint a HIV-fertőzött csecsemőket úgy tekintették, hogy életük végéig kezelni kell őket, nehogy a vírus elhatalmasodjék immunrendszerükön és kifejlődjön az AIDS betegség. A mississippi csecsemővel - akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - történtek azonban új utakra terelhetik a kezelést.
Hannah Gay, a Mississippi Egyetem járványügyi gyermekorvosa elmondta, hogy a kislány HIV-fertőzött anyja nem részesült terhesgondozásban, így retrovírus-ellenes szert sem kapott. A világra jött csecsemőről szinte azonnal megállapították, hogy szintén HIV-fertőzött, ezért Gay úgy döntött, hogy már a megszületése utáni 31. órában egy, három erős HIV-gyógyszerből készített keveréket ad be neki.
A kezelést a szakember a szokásosnál előbb kezdte, méghozzá a "megelőzéshez" használtál nagyobb, "gyógyászati" adagolással, amit szakértők utólag a gyógyulás fontos tényezőjének vélnek. A csecsemő hónapokig jól fejlődött és a rutinvizsgálatok nem mutattak ki vírust a vérében, ami normális eredmény retrovírus-ellenes kezelések esetén.
Amikor azonban a gyerek elérte a másfél éves kort, az anya nem ment többé kivizsgálásra. A kislányra csak több hónapi nyomozás után találtak rá ismét. Teszteredménye meglepetésre a legszigorúbb vizsgálat után is negatívnak bizonyult, pedig több mint egy fél éven át nem kapott gyógyszert. A leletek ellenőrzésébe Katherine Luzuriaga, a Massachusettsi Egyetem kutatója is bekapcsolódott.
A gyerek vérében találtak ugyan HIV-DNS-t és -RNS-t, de nem volt rá bizonyíték, hogy a vírus aktívan újratermelődne, vagyis nem alakultak ki "búvóhelyei" a szervezetben, ahonnan az eddigi tapasztalatok szerint csak több évtizedes kezeléssel lehet kipusztítani.
Az AIDS-kutatók eddig egyetlen olyan esetet ismertek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után nem észlelték a HIV-vírus további szaporodását. Csakhogy a német fővárosban kezelt amerikai Timothy Brown csontvelő-átültetésen esett át és donora genetikailag ellenálló volt az AIDS-szel szemben. Vagyis a Berlinben elért eredmény nehezen megismételhető, ám a mississippi esetet bevezetetett gyógyszerekkel sikerült előidézni.
Az eredmény azért is nagyon jelentős, mert - noha sok országban képesek megakadályozni, hogy a vírus az anyáról átterjedjen a magzatra - a világon évente mintegy 330 ezer HIV-fertőzött csecsemő születik, zömmel a Szaharától délre fekvő Afrikában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során