Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. Szeptember 19. 08:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Skót népszavazás - A függetlenséget elvető tábor nyerte a szavazást

Skót népszavazás - A függetlenséget elvető tábor nyerte a szavazást

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert. Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte, hogy a függetlenségellenes oldal győzött a referendumon.

A csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.
Ez nagyobb arányú győzelem az előzetesen jósoltnál. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.
Salmond a függetlenségpárti kampányt irányító szervezet, a Yes Scotland hívei előtt a skót fővárosban, Edinburghban péntek reggel kijelentette: elfogadja az eredményt. Hozzátette: a skótok többsége "ez idő szerint" úgy döntött, hogy nem kívánja Skócia függetlenné válását.
Felszólította ugyanakkor a brit kormányt, hogy teljesítse a Skócia nagyobb önrendelkezésének megteremtésére tett ígéreteit.
Nem sokkal korábban Salmond helyettese, Nicola Sturgeon a BBC-nek kijelentette: a skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt.
Nicola Sturgeon a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva "keserves csalódásnak" nevezte az eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymilliónyian szavaztak Skócia függetlenségére.
A miniszterelnök-helyettes szintén leszögezte: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta.
David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, "Better Together" (Jobb együtt) nevű szervezet vezetőjének, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszternek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.