Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Február 05. 16:54, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Szlávik: még egy-két hétig nem lélegezhetünk fel

Szlávik: még egy-két hétig nem lélegezhetünk fel

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus-koncentráció, ezért még egy-két hétig \"nem lélegezhetünk fel, de bízzunk benne\", hogy ez nemsokára bekövetkezik

- mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 csatorna péntek esti műsorában.

Hozzátette: a jelenleg elterjedt omikron variánsnál arányaiban kevesebb beteget kezelnek kórházban, illetve intenzíven, és kevesebben halnak meg; az omikron ugyanakkor sokkal több embert betegít meg, mint a korábbi variánsok, de a tünetei enyhébbek, az oltottaknál szinte csak náthaszerűek.

Tavaly novemberben a Fülöp-szigeteken felfedezték az omikron egy alvariánsát, amely még gyorsabban terjed. Várhatóan át fogja venni a klasszikus omikron helyét, de alig lehet megkülönböztetni, ezért hívják "lopakodónak" - mondta a főorvos.

Szlávik János arra figyelmeztetett: a fertőzésen átesés nem ad olyan védelmet, mint a védőoltás, az oltatlanok hiába estek át a fertőzésen, újra súlyosan megbetegedhetnek.

Senki ne bízzon abban, hogy ha átesett a betegségen, akkor nem kaphatja el újra! Szükség van a vakcina által nyújtott védettségre. Továbbá az omikron legújabb variánsa is tud súlyos tüneteket okozni az oltatlanoknál, ezért is indokolt az oltás felvétele - hangsúlyozta a szakember.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre influenzajárvány nincs az országban, ezért aki légúti tüneteket, tüsszögést, náthát, torokfájást, fejfájást észlel, az gyanakodjon omikronra, végeztessen tesztet, jelentkezzen háziorvosánál.

Szlávik János kitért arra is: ahogy az omikron megjelent, úgy megjelenhetnek újabb variánsok is, amelyek okozhatnak még meglepetéseket az emberiségnek. Hozzáfűzte ugyanakkor: remélhetőleg az oltásokkal megakadályozható lesz a járvány további terjedése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.