Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 04. 14:41, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Titkos adatgyűjtés - Moszkva elítélte a bolíviai elnök gépével kapcsolatos magatartást

Titkos adatgyűjtés - Moszkva elítélte a bolíviai elnök gépével kapcsolatos magatartást

Moszkva barátságtalan gesztusnak tartja a francia, spanyol és portugál hatóságoknak a bolíviai elnök különgépével kapcsolatos magatartását - közölte csütörtökön az orosz külügyi szóvivő.

Alekszandr Lukasevics szavai szerint az Evo Moralest szállító repülőgép francia, spanyol, portugál területen való átrepülésének megtagadása nem csak Bolíviával, hanem Oroszországgal szemben is barátságtalan cselekedetnek tekinthető. Kijelentette, hogy az említett országok hatóságai ezzel veszélyeztetették a szuverén állam vezetőjének és a repülőgép fedélzetén tartózkodó többi utasnak a biztonságát.
A moszkvai állásfoglalás kitér arra is: Oroszország az ENSZ-ben arra törekszik, hogy elérje a nemzetközi jog szigorú betartását, amely garantálja az államfők érinthetetlenségét, nem engedi meg személyük, szabadságuk és méltóságuk megsértését. Az orosz külügyi szóvivő egyúttal a nemzetközi jog normáinak és bármely ország szuverenitásának szigorú betartására szólított fel az államközi kapcsolatokban.
A Kreml csak most szólalt meg azzal kapcsolatosan, hogy szerdán a Moszkvából hazatérő Evo Morales bolíviai elnök repülőgépe Bécsben leszállásra kényszerült, mert több európai ország nem engedélyezte áthaladását a légterén "technikai okokra" hivatkozva. A bolíviai államfő és munkatársai fél napot töltöttek akaratuk ellenére az osztrák fővárosban, a gépet pedig az osztrák hatóságok Morales beleegyezésével átkutatták.
A bolíviai kormány szerint a külföldi hatóságok amerikai nyomásra cselekedtek, valójában arra gyanakodtak, hogy a fedélzetén rejtőzködik Edward Snowden, a hazájában kémkedéssel vádolt amerikai informatikus, aki ellen az USA-ban büntetőeljárást indítottak, és kiadatását kérték minden olyan országtól, amelynek területén megfordult vagy megfordulhat.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint az amerikai titkosszolgálatok volt alkalmazottja még mindig a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitvárójában tartózkodik, immár június 23. óta. Az értesülés meg nem nevezett diplomáciai forrásból származik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).