Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 19. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

'Vakmerő lépés az áfaemelés'

'Vakmerő lépés az áfaemelés'

Lőcsei Tamás a PwC cégtársa szerint vakmerő lépés mellett dönt a kormány, ha valóban két százalékkal emeli a forgalmi adót. A hatások kiszámíthatatlanok, de annyi bizonyos, hogy az emelés mindenhová átgyűrűzik.

A 27 százalékos általános áfakulcs példa nélküli, nemcsak Magyarország esetében, hanem nemzetközi összehasonlításban is - írja a Magyar Hírlap.


Az adószakértő a kormány jövő évre tervezett adóváltoztatásai kapcsán beszélt a lapnak. Az emelés érzékenyen érint minden iparágat a bankszektortól az autóiparig, és minden fogyasztót, egy doboz gyufa vevőjétől a jachtvásárlóig. A vásárlóerő csökkenésére nyilván a kormány is számít, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium jövőre mindössze 0,2 százalékos fogyasztásbővüléssel kalkulál. A magasabb áfa azonban más kedvezőtlen következményekkel is járhat. Ilyen az infláció felpörgése, a határ menti fogyasztás visszaesése, valamint a feketekereskedelem erősödése. A szakértő szerint nyilván mindennek a kormány is a tudatában van, s valószínűleg lépéseket is tesz majd ezek ellen. Számíthatunk például az adóellenőrzések szigorítására, amivel a hatóság igyekszik majd elejét venni a csalásoknak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette azt is, hogy jövőre teljessé teszik az egykulcsos személyi jövedelemadót. Ezt azt jelenti, hogy kivezetik az adójóváírás és a félszuperbruttó rendszerét is. Az előbbi 370 milliárd forint pluszt, az utóbbi 380 milliárd forint mínuszt jelent a költségvetésnek. Lőcsei Tamás úgy látja, ahhoz, hogy senki ne járjon rosszul ezzel a lépéssel, emelni kell a béreket, ugyanakkor az egykulcsos adó kiteljesítése az igazságosabb közteherviselés irányába hat. Nem szabad elfelejteni a gyermekkedvezményeket sem, amelyek javíthatják a családok helyzetét, társadalmi hasznosságuk pedig megkérdőjelezhetetlen.

Az arányos szolgáltatás-ellenszolgáltatás elvét követi a szakértő szerint az az elképzelés is, amely alapján a főállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni. A minimálbéren fizetett járulékok ugyanis csak a töredékét fedezik az érintett adófizető (természetes személy) egészségügyi költségeinek.

A munkavállalói járulék szintén emelkedik, mégpedig egy százalékkal. Az előbb említett két lépés azt is jelenti, hogy nőnek a munkára rakódó terhek, ami viszont nem kedvező a foglalkoztatás bővítésének szempontjából.Életbe lépnek más adóváltozások is, elvonás terheli majd az online szerencsejátékokat, amit Lőcsei Tamás hiánypótló döntésnek nevezett. Kérdés, hogy mi képezi majd az adó alapját, a nemzetközi tapasztalatok szerint érdemes a profit után kivetni a terhet.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.