Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. December 01. 18:17, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Véletlenül elsütötte a fegyverét egy rendőr

Véletlenül elsütötte a fegyverét egy rendőr

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa - nem jogerősen - 520 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a lőfegyver használatával járó foglalkozástól azt a rendőrt,

aki szolgálati lőfegyverével vétlen lövést adott le a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság egyik kapitányságának irodájában - közölte a törvényszék szerdán az MTI-vel.

Az ügyészség még októberben emelt vádat a férfivel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt - írta a Debreceni Törvényszék.

A bíróság közlése szerint a zászlós 2020. szeptember 16-án bűnügyi technikusi szolgálatot látott el a rendőrkapitányságon. Kávézni ment az egyik irodába, ahol beszélgetésbe elegyedett az egyik kolléganőjével, akinek az érdeklődésére elővette a PA-63 típusú szolgálati maroklőfegyverét azért, hogy azt megmutassa neki.

A zászlós - az erre a célra kijelölt töltő-ürítő helyiség helyett - az irodában, ahol jelen volt egy másik kolléganő is, a lőfegyverből kivette a tárat, ellenőrizte annak töltetlenségét, majd a fegyvert átadta a kolléganőjének.

A maroklőfegyver szánját a nő a vádlott kérésére hátra húzta, s mivel a fegyver nem volt kibiztosítva, így az elsütőbillentyűt nem tudta működtetni. A nő ezt követően a maroklőfegyvert úgynevezett feszített állapotban visszaadta a zászlósnak, aki abba a töltött tárat azonnal visszahelyezte, majd a fegyvert a tokba tette.

A férfi tovább folytatta a beszélgetést, közben azonban eszébe jutott, hogy a szolgálati lőfegyverét nem fesztelenítette. Azt ugyanakkor elfelejtette, hogy a tárat már visszahelyezte a fegyverbe. Amikor ismét elővette a fegyvert, a szánt hátra húzva csőre töltötte, és elsütötte. A férfi így 154 centiméter magasságban, vízszintesen, az irodában tartózkodó másik kolléganő melletti szekrényre célozva lövést adott le.

Az íróasztalnál ülő nő mellett a 9 milliméteres lövedékmag körülbelül 150 centiméterre haladt el, átszakította a mellette lévő szekrény oldalára akasztott dzsekijét és mellényét.

A férfi azt vallotta, hogy a lövést megelőzően egy kábítószer-ültetvény helyszínén dolgozott, amit a rendőrség felszámolt, és hiába volt védőöltözetben, a kannabisznövények a tudatát megzavarhatták; a tényállást egyébiránt nem vitatta.

A vádlott védekezését a bíróság nem fogadta el, azt semmilyen körülmény nem támasztotta alá.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosítás, míg a vádlott enyhítés miatt fellebbezett.

Címkék: büntetés, fegyver, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.