Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 20. 11:20, péntek | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Lakatos Péter

Vihar - Fakidőlések, tetőrongálások a megyékben - ÖSSZEFOGLALÓ

Vihar - Fakidőlések, tetőrongálások a megyékben - ÖSSZEFOGLALÓ

Fákat döntött ki, vezetékeket rongált meg, néhány helyen a tetőt is megbontotta az éjszakai vihar azokban a megyékben, ahova a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a heves zivatarok miatt.

Csütörtök este a legmagasabb, harmadik fokozatú, piros riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye térségére, valamint a fővárosra heves zivatarok miatt. Ezt nem sokkal később, másodfokúra mérsékelték.
Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel közölte, az éjszakai viharos időjárás miatt országszerte összesen 203 esethez riasztották a tűzoltókat. Az OKF szóvivője azt mondta: leginkább Budapest, valamint Pest, Nógrád és Fejér megye volt érintett. A fő problémát az erős szél okozta, így a legtöbb munkát a kidőlt fák, megsérült vezetékek, illetve az épületkárok jelentették a tűzoltóknak.
Szabó János, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője az MTI-vel közölte: leginkább a Szigetszentmiklós, Érd, Vác, Szentendre, Dabas, Monor, Gödöllő területén volt erős szél. A vihar fákat döntött az utakra, kerítésekre, és több esetben megbontotta a házak tetejét.
Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója elmondta: Pest megye területén 4-5 kisebbnek minősülő üzemzavar történt, de a leghosszabb helyreállítás sem tartott tovább két és fél óránál.
A Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője ugyancsak fakidőlésekről, tetőrongálódásokról számolt be. Noskó Zsolt elmondta: összesen 20 veszélyes, kidőlt fát távolítottak el; négy esetben pedig tetőt bontott meg a szél Pásztó, Salgótarján és Balassagyarmat térségében. Pásztón a kéttannyelvű gimnázium tetőszerkezete is megsérült.
Zelei László, a Heves megyei katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, a vezetékekre dőlt fák mellett a viharos szél megbontotta az Egerhez közeli Felsőtárkányban két lakóépület tetejét, illetve két fa is rádőlt a házakra. A veszélyt a tűzoltók elhárították - közölte.
A többi megyéhez hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is kidőlt fák okoztak gondot. Rinyu Zsuzsanna, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, Miskolcon, a Kuruc utcán egy fa rádőlt három autóra, Bekecsen pedig útra dőlt fának hajtott egy gépkocsi, személyi sérülés nem történt.
Taktakenézen egy lakóház tűzfala kidőlt a vihar következtében, de az épület lakható maradt. Taktaharkányban és Ongán családi házak tetejét bontotta meg kis felületen az erős szél.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szászbereken a szél egy, a hétvégi falunapra felállított rendezvénysátrat rongált meg, amely használhatatlanná vált - közölte a megyei katasztrófavédelem.
Bács-Kiskun és Békés megyében nem okozott komolyabb gondokat a vihar.
Budapesten a péntek hajnali órákig 56 esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt - tájékoztatta Ferenczi Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az MTI-t. Döntően fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat őket, illetve leszakadt felsővezetékek miatt.

Címkék: Időjárás-vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során