Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 08. 08:14, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Visszaesőben az iPad

Visszaesőben az iPad

Az idei eladásoknak már felét sem teszi ki az Apple táblagépe, de még így is elképesztő mennyiségben találnak gazdára, állítják piaci elemzők.

Közismert, hogy a táblapiacot gyakorlatilag az Apple teremtette meg az iPaddel, hiába létezett a kategória már egy évtizede. Ennek megfelelően kezdetben uralta is a szegmenst a vállalat, ám 2012-ben várhatóan elveszti abszolút többségét. Piaci elemzők szerint idén 60 millió almás tablet talál majd gazdára, ami a becsült teljes, 125 milliós értékesítésnek már kevesebb mint 50 százalékát teszi ki. Peter Misek, a Jeffries piackutatója eredetileg még komolyabb„visszaesést várt: tavaly még azt jósolta, hogy 150 millió táblagépet adnak el a forgalmazók az idei évben (változatlan iPad-eladási adatok mellett).

Hiányzik a szolgáltatói támogatás

„PC-gyilkos”, a „netbookok kiszorítója” – néhány tablet-titulus az elmúlt egy évből. Tény, hogy szinte a semmiből jött létre a szegmens, és nagyon rövid idő alatt vált közkedveltté, kiszorítva, légüres térben hagyva számos korábbi platformot. Ám azért olyan forrón nem eszik a kását, az asztali gépek haláláról még szó sincsen. Két tényező is hátráltatja a táblagépek terjedési ütemének kiteljesedését. Egyrészt az „Android-ökoszisztéma” még nem nőtt fel arra a szintre, ahol az iPad található, s ez mindenképpen visszafogja a Google-féle operációs rendszerrel bíró eszközök gyorsabb adoptálását.

Misek szerint visszafogó tényező a rossz árképzési stratégia is. Az androidos tabletek készítői első nekifutásra az iPad árszintjét lőtték be, sőt némelyik a feletti árcédulával kellette magát – kevés sikerrel. Erre rájátszott még a korlátozottabb funkcionalitás is (noha hardveres szinten gyakran többet tudtak, mint nagy riválisuk), nem csoda tehát, hogy a vevők nem tolongtak értük. A kezdeti kudarcok után drasztikus árcsökkentésbe kezdtek a gyártók (elég csak a Hewlett–Packard esetére gondolni – bővebben itt és itt), ám ezek sokkal inkább raktárkisöprési akciók voltak, mintsem tartós „jóárasítások”.

Táblák mindenütt
- Windows 8 – PC-n kudarc lesz?
- Huawei: színes tabletek és gyors mobilok
- Hozd a saját eszközöd!

Ugyanakkor egy nem várt trend is a táblagépek ellen dolgozik. Az Egyesült Államokban mindenki arra számított, hogy az androidos eszközök megjelenésével a mobilszolgáltatók kínálatában nagyobb hangsúlyt kapnak a tabletek, jellemzően 1–2 éves hűségszerződéssel (és így alacsonyabb árral). Különösen az LTE hálózatok terjedése indokolta volna ennek a konstrukciónak a terjedését, azonban e tekintetben mindmáig igen vérszegény a szolgáltatók termékpalettája.

Tabletet mindenkinek!

Persze a három nagynak – Apple, Samsung, Amazon – még így sem kell aggódnia, hiszen a 125 milliós tervezett eladási adat 79 százalékos éves szintű növekedést jelent. Az ütem értelemszerűen elkezd lassulni, ahogy telítődik a piac (noha a maximális penetrációtól még érezhetően messze vagyunk), és ez jelentkezik az elemzői adatokban is. A piackutató szerint jövőre 170 millió táblagép talál majd gazdára, 2014-re pedig 220 millió darabos szállítással számolnak.

Ezzel analóg módon az Apple részesedése is tovább esik. Idén várhatóan 48 százalékot szerez meg a becsült 60 milliós eladással (tavaly még 58 százalékos volt az almás táblagépek részaránya). Jövőre ez 42 százalékra esik vissza, miközben az értékesített iPadek mennyisége 71 millióra nő, 2014-ben pedig csupán 37 százalékos piaci részesedésre lesz elég a becsült 82 milliós eladás, véli Misek.

Jó hír, hogy az átlagár várhatóan tovább csökken. Az elemző hangot adott azon véleményének, miszerint az iPad 3 megjelenésével nem fog eltűnni a jelenlegi generáció, ám már alacsonyabb áron lehet majd megvásárolni. Ez a versenytársak árképzési stratégiájára is hatással lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során