Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Szeptember 29. 11:42, péntek | Belföld
Forrás: mti

Zacher Gábor: Dömpingszerűen jönnek az újabb és újabb drogok

Zacher Gábor: Dömpingszerűen jönnek az újabb és újabb drogok

Az elmúlt három évben több mint 250 új tudatmódosító hatású hatóanyag jelent meg a drogpiacon, ami meghaladja a kifejlesztett gyógyszermolekulák számát

- jelentette ki Zacher Gábor toxikológus pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.
A Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég több magatehetetlen fiatalt vittek kórházba egy kőbányai villamosmegállóból. Mint kiderült, egy pegaclone elnevezésű szintetikus marihuánát fogyasztottak, amelynek a hatáserőssége 30 szorosan meghaladja a természetesét.

Mint mondta, dömpingszerűen árasztják el a piacot a szintetikus marihuánaszármazékok, a halicinogének, a stimulánsok, az LSD és ketamin analógok, amelyet a szegényebb rétegek fogyasztanak. Ezzel együtt sokszor fogalmuk nincs a fogyasztóknak, hogy mit használnak.

Egy "biofüves" cigaretta csupán 300-400 forintba kerül, és egy hétvégén, mintegy 300 ezren használnak tudatmódosító szert Magyarországon - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a magyar fogyasztást sokszorosan meghaladja néhány más európai országban a droghasználat, Csehország például Európa metamfetamin ellátója.

Úgy vélekedett: a fogyasztás visszaszorítása alapvetően törvényekkel, a jog eszközével nem érhető el, ehelyett a prevenció a megoldás, az értékrend megváltoztatása és jövőkép biztosítása a fiatalság számára.

Ez viszont egy fél emberöltőt vesz igénybe - fogalmazott.

Végül kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az orvosi, gyógyítási célú marihuána legalizálása hamarosan Magyarországon is a figyelem középpontjába kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;